14 trucuri ce fac magie cu publicitatea pe Facebook

Cum să faci publicitate pe Facebook, ca să obții rezultate?

Publicitatea pe Facebook e un instrument folosit la ordinea zilei acum de marketeri. La final de an, am făcut o selecție a tacticilor folosite de noi și ne funcționează. Vezi dacă le cunoști sau poate descoperi ceva nou.

1. Ce preferă Facebook? Mobil sau desktop?

Ambele. Chiar dacă telefoanele mobile sunt tot mai utilizate, desktopul la fel nu e de neglijat. Și cel mai bine e să aveți o strategie pentru ambele pe Facebook. În marketing au fost definite chiar și scopurile pentru care cele 2 canale sunt mai utile.

S-a constatat că pe celular publicitatea e accesată de potențialii clienți. Cei care nu știu despre produsul tău și nici nu sunt tare la curent că au o problemă. Pentru ei se recomandă texte ce intrigă sau se adresează fricilor lor.

Pe desktop ajung cei care deja știu că au o problemă și că produsul tău o poate soluționa, și probabil, tu deții preferințele. Ei au nevoie de confirmare a alegerii și texte mai concrete ce se referă la preț, produs în sine și de ce nu, beneficii de la cumpărare.

Apropo, eu fac campanii separate, care adresează mobile sau desktop.

2. Experimentează cu imaginile

75-90% din performanța publicității pe Facebook este atribuită imaginilor. Pentru a vedea care este cea mai funcțională, recomandăm testele A/B. Folosește 2-7 imagini diferite, cu același text pentru a vedea care dintre ele atrage mai mult atenția și generează mai multe clickuri înainte de lansare.

Nu uita că Facebook, deja acceptă imagini cu text care ocupă mai mult de 20%, dar te taxează mai mult.

3. Spionează-ți concurenții și oferă mai mult

Cum? Intră pe paginile lor și pescuiește plângerile sau review-urile și întreabă utilizatorii ce nu le-a plăcut. Folosește lacunele lor în avantajul tău.

4. Răspunde la întrebări direct pe Facebook

E ca la magazin, când nu este băgat în seamă, clientul pleacă. Instalează Messenger pentru a da răspunsuri la întrebările vizitatorilor imediat și a le elimina dubiile.

Apropo, fii atent cu Chat Bots, uneori sunt enervanți.

5. Exagerează cu măsură

Cea mai eficientă publicitate, fără a fi rejectată, ar trebui să treacă prin fața ochilor unui utilizator nu mai mult de 5 ori (Reach vs Freqwency). Experimentează cu frecvența publicității în această limită pentru a detecta când clicurile se transformă mai des în conversii, setând dezactivarea anunțurilor atunci când acesta a fost afișat de prea multe ori pentru același utilizator.

6. Vorbește cu cei care te știu deja

De exemplu, targetează audiența care a dat like la postările tale – ai grija de Facebook Pixel. Aceasta înseamnă că ei au ajuns deja la tine, dar nu e sigur că știu exact ce faci. Axează-te pe beneficii sau avantaje pentru a-I convinge să facă și următorul pas.

Dar ai grijă, retargeting pe Facebook, aparent este mai scump ca promo obișnuit.

7. Geotargetează

Aceasta e magia zilelor noastre. De exemplu, ai un magazin și poți seta ca publicitatea să le apară utilizatorilor de Facebook atunci când sunt în apropiere de acesta. În plus, poți selecta audiența după vârstă și gen ca să țintești și mai bine clienții.

8. Vorbește cu adevărații clienți

Folosește instrumente da analiză a traficului pentru a vedea cine mai exact îți vizitează pagina. Ce interese are, obiceiuri, fel de interacționa pe rețelele sociale pentru a crea anunțuri adresate tipurilor concrete de cumpărători sau Buyer Persona. Astfel, vei evita să vorbești cu toți și cu nimeni în același timp.

9. Analyze that (știi filmul?) on Facebook

Anunțurile pe Facebook sunt plasate de regulă în clipuri video, newsfeed, Instagram și Messenger. Analizează performanța anunțurilor și dacă vezi că aceasta a început să scadă într-una dintre aceste destinații de plasare, setează în așa fel bugetul ca Facebook să-l ajusteze automat și să-l distribuie la canalele de promovare mai eficiente. De exemplu, dacă anunțurile Messenger nu funcționează bine, Facebook poate pune mai mult accent pe afișarea anunțurilor video-urilor în direct.

10. Fă remarketing

Clienți care au început să cumpere și au renunțat la jumătate, care au completat formulare și n-au mai încercat produsul, etc. Știai că 41% dintre persoanele de 25-34 de ani apreciază când îți amintești de ei. Crează campanii special pentru astfel de audiențe pentru a le reaminti de tine și pentru a-I îndemna să revină la acțiunea începută.

11. Folosește Emojis

Sună bizar, dar suntem atât de obișnuiți să citim emoții acolo unde punem emojis, încât acestea funcționează și în publicitate. S-a demonstrat că “umanizarea” anunțurilor cu emojis cresc până la 40% numărul de clickuri.

Dar nu exagera te rog, doar 1 emoji! Uneori văd în postări 10 emoji.

12. Profită de Facebook lead ads

Mulți utilizatori evită să apese pe publicitate, pentru că, de exemplu, nu vor să piardă șirul news-feed-ului la care au ajuns. Cu Facebook lead ads poți crea formulare predeterminate care se deschid în aceeași pagină, fără a întrerupe utilizatorul din șirul de noutăți pe care le urmărește. Astfel, obții și o mai bună experiență a clientului.

13. Creează încredere socială

Recomandările funcționează și pe net. Când luăm decizia de cumpărare, suntem mai siguri de alegerea făcută atunci când aflăm despre experiența pozitivă a altcuiva. Folosește testimoniale ale clienților tăi în anunțuri, pentru a convinge și alți clienți să le urmeze exemplul.

14.Animează

Video-urile atrag atenția. Cu aplicații ca Legend, Videoshop, Quik, Boomerang, Piclab poți crea anunțuri originale pentru a-ți surprinde utilizatorii cu ceva mai deosebit decât un simplu text.

PS: Concluzii și nedumeriri

Eu sunt tare dezamăgit de segmentarea reclamei după interese și după alte caracteristici. Uneori, reclama targhetată, poate fi mai scump ca cea generalistă. Totul e marketing.

PPS: Despre reguli pe care nu prea le agreez

Vreau să mai spun ceva – despre denumirea la articol și imagine. Este tare trist că astfel de denumiri la articol prind bine – 3 pași pentru a …, sau 10 reguli în … Același lucru se referă și la imagini, care prind bine la clicks.

Posted by Dumitru Slonovschi

  1. […] PS: Acest articol a fost scris cu o pisică tolănită pe tastatură. Pentru că așa le place lor. […]

Lasă un comentariu