Conversie? Greu de obținut?

Întreabă 10 experți ce-i mai important:

  • SEO (Search Engine Optimization)
  • UX (User Experience)
  • sau Conversie (Convertion Rate)

și vei primi tot atâtea răspunsuri.

Da, toate sunt importante. Dar există un “dar”. Traficul pe site fără conversie nu are sens. La fel ca și un client fericit care nu cumpără. Totul stă sub umbrela conversiei. Pentru aceasta invităm consumatorii să dea click, să descarce, să opteze, să se aboneze. Pentru conversie. Pentru a transforma aceste acțiuni în vânzări.

Când vine vorba de conversie, după părerea mea, majoritatea devin reactivi.

Fac tot ce fac ceilalți, fără a se gândi prea mult dacă direcția în care merg lucrează.

Pentru că e frumos.

Ce alegi pentru site-ul tău? Cu riscul de a primi un val de critici, voi spune că funcționalul e mai important. Da, frumos e drăguț. Dar ce folos din aceasta dacă nimeni nu cumpără pentru că nu gasește meniul acolo unde-l caută (în bara de sus, cel mai des). Sau nu primește răspuns la înrebările despre produs, pentru că site-ul cu prea multă informație arată rău? Sau ce folos din sloganul mega sofisticat pe care toți în compania ta îl consideră genial, dacă nimeni nu apasă pe butonul CTA? Nu spun că frumos e rău. Dar funcționalul trebuie să fie înainte de toate. Cum știm ce e funcțional? Punem clientul înainte de toate și nu trendurile de designeri. Studiem itinerarul lor, aflăm ce așteaptă să găsească pe site și cât de comod se simt răsfoind paginile web.

Pentru că și așa e bine.

De când am mers pe responsive, am observat că în 80% din cazuri, site-ul Magenta Consulting e accesat de pe mobil. În 2015 Google a declarat mobile-ready ca și criteriu obligatoriu pentru ranking sau poziția pe care o ocupă un site în motoarele de căutare. Înseamnă asta că desktopul a murit? Nu. Utilizatorii utilizează ambele: telefon sau computer, cam în aceeași proporție. Așadar, dacă e de ales între una din cele două, ambele sunt necesare. Pentru că dacă nu sunteți accesibili pe telefon, există șanse să nu mai fiți căutați pe desktop. Și dacă nu sunteți pe desktop, atunci unde sunteți în genere? Acest mesaj e un soi de provocare. La noi o mulțime de site-uri continuă să fie disponibile doar pe desktop.

Pentru că răbdare au toți.

Iar am să mă leg de frumos. E genial când site-ul e plin de poze HD, video-uri, animație peste animație. Doar că excesul fură din viteză. Cei care știu ce urmează după ce se încarcă site-ul, adică cei care l-au creat, așteaptă. Nu și utilizatorii, din păcate. Și mai rău e dacă aceasta se întâmplă pe un site care vinde. Pentru că în timp ce se încarcă pagina, utilizatorul își va aminti că mai există câte ceva de căutat pe net. Iar o pierdere de atenție, e o conversie pierdută.

  • Aproape jumătate din utilizatorii web se așteaptă ca o pagină să se încarce în mai puțin de 2 secunde.
  • 79% nu se întorc pe un site dacă are probleme de viteză
  • o îmbunătăție de 1 secundă în viteza de încărcare, crește rata conversiilor cu 7%
  • Amazon înregistrează o pierdere de 1% a veniturilor pentru fiecare întârziere de 100 ms.

Eu nu dețin marele secret aducător de conversie, dar știu sigur, ca utilizator și marketer. Pe un site care nu-mi oferă ce caut, acolo unde mă aștept să găsesc, la viteza sperată, pe gadgetul pe care-l folosesc aici și acum, nu mă motivează nimic să mă rețin prea mult.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu