Cum reducem valoarea brandului nostru?

Facem reduceri. Facem reduceri de Crăciun, de Anul Nou, de Paști, de toți Sfinții, Duminica Mare sau pur și simplu în orice perioadă fără motiv de sărbătoare, pentru a arăta clienților noștri, că de dragul lor, suntem gata să scădem prețurile și să avem cele mai ieftine produse. Pe lângă asta, nu uităm să menționăm că produsele noastre au cea mai înaltă calitate. Pentru că doar la cele mai mici prețuri cumpărăm cea mai înaltă calitatea.

Ce oferă acele reduceri:

  1. Vânzări ridicate pe termen scurt. Despre asta Al Ries poate povesti mai bine.
  2. Posibilitatea de a vinde produse mai puțin populare, impreună cu cele populare, ca un produs întreg (Product Bundling).
  3. Poziționarea în mintea consumatorului ca un brand cu prețuri mici (în dependență de produs, asta poate fi și un avantaj).

*A nu se citi mai departe dacă punctele mai sus vă satisfac și poziționarea ca un brand ieftin este acceptabilă.

Ce se poate întâmpla ulterior:

1. Pe termen lung, brandul își pierde din valoarea sa.

Consumatorii educați nu sunt deseori atrași doar prin preț. Consumatorii vor motive clare de diferențiere față de consumatori și de ce ei trebuie să cumpere produsul vostru.

Ați intrat vreodată în vreun magazin Apple și aceștia să aibă reduceri? Cred că e inutil să vorbesc despre popularitatea brandului și vânzările acestuia.

2. Prețul mic și calitate reprezintă o disonanță cognitivă pentru majoritatea cumpărătorilor.

Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți la supermarket într-o țară străină? Vreți să cumpărați vin, aveți în față un dulap imens cu rafturi pline de sticle de vin, nici un nume nu vă zice nimic, toate arată bine, ce faceți? Sunt sigur că cel mai ieftin vin, nu vă va crea impresia că e și cel mai bun.

3. O dată ai făcut reduceri, le vei face continuu.

Cumpărând o haină de 100 lei, apoi peste o săptămână este 50 de lei, nu e cel mai plăcut lucru, care ți se întâmplă ca consumator. Data viitoare sau nu mai cumperi de acolo, sau aștepți când vor fi reduceri. Iar, dvs. văzând că sunt puține vânzări, veți face reduceri, ca sa îi atrageți din nou cumpărători, astfel, educându-i să cumpere de la dvs. numai când sunt reduceri. Și de ce, mă rog, cineva ar cumpăra când nu sunt reduceri, dacă știe că prețul este mărit, iar valoare sa cu reducere este mai aproape de adevăr?!

Chiar numai prețul poate fi avantajul nostru competitiv? Haideți să mai încercăm o dată 🙂

În acceași ordine de idei, iata unele sfaturi.

Posted by Dumitru Slonovschi

  1. Asa se face ca vindem mere de categoria produselor Apple, pe degeaba.. si nimeni din straini nu se pricepe ca ele ar fi bune). ”deoarece noi suntem saraci, prin urmare si merele sunt rele, precum si pretul lor mic” gandeste strainul.

    Daca le-am vinde la cel mai mare pret din europa macar vreo cateva partide, pentru promo, ar fi privite diferit. Un iarmaroc demonstrativ intr-un orasel. Daca faci ceva spectaculos si original nu trebuie mult sa investesti sa rupi gura targului.

Lasă un comentariu