Recent am citit un interviu, despre recensământ, cu domnul Valcov, directorul general al Biroului Național de Statistică (în ziarul Экономическое обозрение din 8 decembrie 2017). Cu uimire am citit paragraful despre actualizarea datelor statistice în baza recensământului 2014.
Datele din Recensământ se bazează pe cele din 1989
Noi la Magenta presupuneam că datele prezentate de către BNS cu privire la numărul populației au fost actualizate în bază de recensământ din 2004, dar de fapt totul se bazează pe recensământ din 1989. Deci, toate informațiile care țin de numărul populației sunt legate de datele din recensământul petrecut la finele perioadei sovietice și actualizate cu utilizarea cifrelor cu privire la mișcarea naturală a populației și migrație.
Formula calcul a populației în Moldova arăta în felul următor: Numărul populației 1989 + cei născuți de-a lungul anilor – cei decedați de-a lungul anilor + imigranți – emigranți.
Și precum cunoaștem parte slabă a acestei formule ține de emigrație: hotarul mai transparent cu Transnistria, faptul că moldovenii pot avea dubla cetățenie și pot ieși din țară cu pașaport românesc, precum și faptul că mai puțini moldoveni care au părăsit țara au emigrat oficial.
Indicatorii macro sunt o extrapolare?
Mai mult ca atât am fost plăcut surprins că domnul Valcov a vorbit foarte deschis și despre alt impact al faptului că datele demografice nu s-au actualizat în baza recensămintelor recente. Odată ce mai mulți indicatori statistici, nu doar cei demografici, dar și economici, precum PIB per cap de locuitor și altele sunt iarăși bazate pe aceleași date demografice, nici ele nu au fost actualizate în baza ultimelor recensăminte. Iar acești indicatori stau la baza planificării de stat, la baza prognozelor, strategiilor de stat. Deci, e destul de serios.
Deschiderea și sinceritatea BNS
Și al treilea lucru care m-a surprins plăcut este că domnul Valcov a vorbit deschis și despre faptul că BNS nu are capacitate să prelucreze și să recalculeze acest volum imens de informații de sine stătător și speră că va primi ajutorul din partea Agenției Elvețiene de Dezvoltare pentru a rezolva această problemă.
În concluzie cred că unu – e important să înțelegem că toate aceste probleme nu țin de directorul curent. S-au acumulat de-a lungul anilor, inclusiv din motivul lipsei de resurse. Și e bine că acceptând existența acestor probleme directorul curent nu a venit cu unele promisiuni pe care să nu le poate respecta. Acum fiind informați, cel puțin avem închipuire despre proveniența și limitările datelor existente și astfel, le vom putea trata cu precauție.