Cercetări de marketing – Paradoxul La Piere

La Magenta, foarte des polemizăm în colectiv, atunci când suntem în etapa de pilot în cercetări de marketing. Analizăm cu mare interes situațiile când o mică greșeală în formulări (din chestionarele pentru sondaj) poate aduce un rezultat absolut diferit. Uneori se întâmplă și stranietăți – consumatorii nominalizează mărci inexistente, se consideră celibatari, urmăresc publicitate inexistentă etc.

Recensământul URSS din 1989

În cadrul recensământului care a fost condus în URSS în 1989, a fost depistat că există cu un milion (!) mai multe femei căsătorite decât bărbați căsătoriți. Ceea ce într-o țară monogamă pare foarte straniu. O posibilă explicație a acestui fenomen constă în faptul că în timp ce femeile care trăiau împreună cu bărbați împreună, însă nu aveau căsătoria înregistrată, se considerau căsătorite, în timp ce bărbații în aceeași situație se considerau necăsătoriți.

Moldova, în prezent

În cazul marketingului un asemenea rezultat pare mai puțin hazliu. Magenta Consulting a condus un sondaj de opinie publică în ajunul alegerilor parlamentare din 2010, anul când PCRM nu a utilizat panourile stradale pentru promovare deloc. Una dintre întrebările analizate în acel sondaj a fost legată de suporturile unde alegătorii au observat publicitatea partidelor care au participat în alegerile anului acela și în rezultat s-a aflat că cele mai eficiente panouri au fost considerate cele ale lui PCRM. Deci, un număr destul de mare de alegători ”a văzut” ceea ce nici nu a existat…

Alte exemple țin deja de domeniul marketingului produselor, când respondenții cu mare drag numesc în sondaje mărcile care deja nu există de ani de zile pe piață. De ce?

Pentru că nimeni nu a anulat așa numitul Paradox al lui La Pier.

Paradox La Piere

În 1934, când în Statele Unite se simțea destul de mult unele atitudini negative față de persoanele din Asia, La Piere a condus un experiment. El, împreună cu doi studenți chinezi a intrat în 252 de hoteluri și a rugat să fie cazați. Într-un singur caz li s-a refuzat cazarea. După aceasta, La Pier a scris 251 de scrisori în care a comunicat persoanelor din hoteluri că el ar dori să revină în hotelul lor peste ceva timp și a întrebat dacă vor putea să îl cazeze. El a primit doar 128 de scrisori în răspuns și într-o singură scrisoare li se spunea că ei sunt bineveniți – în celelalte a fost un refuz sau evitarea unui răspuns. Astfel, La Pier a observat că în timp ce atunci când oaspeții veneau în hotel ei erau bineveniți, atunci când lucrătorii hotelului aveau posibilitatea să le refuze și nu se simțeau vinovați pentru că știau că oaspeții ar putea să-și găsească o altă cazare, ei refuzau.

Aplicabilitatea pentru cercetări de marketing

În final, La Pier a formulat concluzia în felul următor: fiecare persoană are principii de diferită direcție. Și le aplică în funcție de situație. Astfel, metode sociologice oferă informația despre părerea și percepția persoanei față de ea însuși. În termeni de o cercetare de marketing aceasta va însemna părerea omului despre el însuși privind faptul că el procură sau nu procură un anumit produs și motivația lui în acest moment.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu