Experiment e o soluția care îi trece prin cap oricărui profesor universitar plictisit. Mai jos – la ce test am recurs eu după ce m-am plictisit să corectez nopțile lucrări scrise.
Studenții de la ASEM, unde predau de vreo 9 ani, mă cunosc în calitate de profesor de Marketing Research. Și dacă tot sunt adeptul lui Einstein care spunea că dacă vrei să schimbi ceva trebuie să încetezi să faci lucrurile la fel, în acest an am decis să fac ceva diferit cu studenții mei. Am experimentat.
De ce am decis să fac experiment cu studenții
Toți angajatorii se plâng că absolvenții nu dețin suficientă experiență de lucru. Acest dezavantaj a fost primul enumerat, pe lângă expectativele de salariu prea ridicate, când Magenta Consulting a realizat studiul despre tineri. Această m-a determinat să mă gândesc la o modalitate de rezolvare, cel puțin în ceea ce ține de materia pe care o predau, și prima idee ce mi-a venit a fost să aplic modelul suedez de predare, care este bazat pe practică. Cu această ocazie, țin să mulțumesc ASEM că mi-a permis să aduc la îndeplinire acest plan. Iată în ce a constat anume.
Experiment cu metoda de trecere a unei materii de studiu
Așadar, exerimentul a constat în excluderea totală a seminarelor, răspunsului la tablă și a examenelor, cu sau fără copiuțe. Ceea ce am făcut, a fost să invit un antreprenor adevărat, care conduce o companie și vrea să-și promoveze afacerea. Mulțumesc în acest sens Neocomputers pentru că a acceptat. Astfel, la primele lecții, reprezentantul companiei a povestit despre provocările pe care le are de înfruntat. Apoi, studenții au elaborat conceptul și metodologia cercetărilor necesare pentru a cunoaște clienții companiei, analiza datelor și elaborarea tehnicilor de promovare.
Experiment cu organizarea lucrului – cum a fost
Pentru realizarea proiectelor, studenții s-au distribuit în grupuri, conduși de un manager de proiect, că în departamentele de marketing adevărate. Au ales tehnicile de cercetare pe care le vor folosi pentru a cunoaște clienții Neocomputers. Iar la fiecare lecție, după prezentarea teoriei, am analizat cum putem aplică în practică cele studiate. Astfel, studenții mei au folosit focus grupuri, interviuri în profunzime, mystery shopping și sondajele față în față pe clienți reali. În plus, pe lângă tehnicile de cercetări de marketing, au exersat și lucrul în echipă, leadership-ul, interacțiunea cu un client adevărat.
Experiment cu examenul – ce am descoperit
Examenul a fost și el un experiment. În ziua stabilită, fiecare grup și-a prezentat proiectul în față clientului, care s-a declarat încântat de idei și cu siguranță a plecat cu ceva util pentru afacerea sa. Eu, între timp, am extras câteva concluzii din experiment:
- exemplele reale ajută la înțelegerea informației. Sună banal, dar să treci un curs bazat pe practică și cazuri din viață reală, e cu mult mai util decât memorizarea automată a informației
- studenții nu pot lucra în grupuri sau, mai bine zis, au dificultăți. Aplic lucrul în grup de vreo 8 ani cu studenții, și observ că nu prea reușesc să formulize argumente, iar apoi le este dificil să lucreze.
- prezentarea publică este percepută că un fel de poezie și nu prea se intră în esența la ceea ce se prezintă.
Din punctul meu de vedere, acestea sunt repercursiunile sistemului de învățământ care continuă să fie bazat pe idealuri. Spre deosebire de cel occidental, unde studenții sunt învățați să scrie eseuri, să argumenteze, să caute informație și sa-și expună punctul de vedere aka să gândească, noi continuăm să punem note pentru conspecte bazate pe dictări.
Vreau să închei acest articol pe o notă pozitivă, totuși. În ultimii ani observ o concentrație tot mai mare de studenți extremi de buni, care sunt dornici de a învață și de a mișcă lucrurile. Șanse sunt, să le valorificăm deci.