Folosirea rezultatelor de căutare Google au devenit o obișnuință a zilelor noastre. Fie că ne interesează un fapt științific, ultimele știri, o rețetă sau bârfele din lumea mondenă, Google ne vine în ajutor de fiecare dată. Dar cum decidem ce să citim din lista de rezultate? Cercetătorii de la Google și-au pus și ei această întrebare și cu ajutorul Eye Tracking au descoperit răspunsurile.
Eye Tracking este o metodă de cercetare, care analizează mișcarea ochilor cu ajutorul unui dispozitiv extern, care urmărește retina. Aparent ochii noștri fixează 15 obiecte pe secundă, fără să ne dăm seama.
De regulă, motorul de căutare expune 10-20 rezultate per pagină. Fiecare include un titlu, un snippet (scurtă descriere a conținutului) și adresa URL. Cercetărea Google a determinat cum utilizatorii abordează, evaluează și decide că un document este mai relevant ca altul.
Cum scanăm rezultatele de căutare Google
Litera F sau triunghiul de aur este tipul de analiză al paginii comun observată în lumea marketingului. Cei de la Google au descoperit un pic mai mult.
Ei au invitat 32 de utilizatori să găsească cine e cel mai înalt jucător din NBA. Participanților le-a fost oferit termenul de căutare [tallest active player NBA] și au fost instruiți să descopere rsăpunsul. Heatmap-ul rezultat a arătat o ușoară asemănare cu triunghiul de aur și F-forma. Dar principala descoperire este că primul rezultat este citit cel mai complet, al doilea rezultat – destul de complet, iar următoarele rezultate au succesiv tot mai puține fixări.
Cum examinăm rezultatele de căutare
Cercetarea Google a mai stabilit și o clasificare după modelul de căutare a utilizatorilor:
- economică – când utilizatorul scanează rapid și ia decizia bazându-se pe primul cel mai relevant rezultat.
- exhaustivă – când utilizatorul preferă să evalueze mai multe opțiuni înainte de a apăsa pe un rezultat.
Câte rezultate de căutare luăm în considerare
Cercetarea Google a arătat că utilizatorii vizualizează aproximativ două până la trei rezultate ale căutării înainte de a apăsa pe detaliile unuia din ele. Iar ceea ce-i determină să aleagă cu ce să înceapă e regula comparației, la fel ca în vânzări.
Cum ne influențează poziția rezultatelor de căutare
Utilizatorii se bazează foarte mult, aproape în mod exclusiv, pe clasamentul oferit de motorul de căutare. Pentru a demonstra aceasta, cercetătorii au apelat la un experiment- capcană. Ei au generat 3 condiții:
- normală, în care rezultatele de căutare au fost lăsate intacte,
- inversată, unde al zecelea rezultat a fost plasat în prima poziție, iar al nouălea în a doua,
- schimbată, în care numai primul și al doilea rezultat au fost fost schimate cu locul între ele.
Interesant este că utilizatorii s-au simțit afectați de calitatea rezultatelor doar în condiția inversată. În cazul schimbat, nu au suspectat vreo manipulare. Astfel, s-a ajuns la concluzia că utilizatorii au încredere substanțială în capacitatea motorului de căutare pentru a estima relevanța unei pagini și le influențează click-urile.
Dar voi cum căutați rezultate în Google? Apropo Eye Tracking este aici lângă tine, te așteaptă 🙂