Festivalul International de la Benicassim (FIB) și-a câștigat reputația unuia din cele mai bune în lume. În fiecare an, mii de tineri se adună de prin toate țările pe litoralul valencian pentru a asculta timp de 4 zile renumite formații și star-uri, de genul Bob Dylan, The Killers, Oasis, Arctic Monkeys, etc. pe care le poți vedea în același loc, fără a vâna bilete la mai multe concerte. Deja a devenit o tradiție ca în luna Iulie să mergem la acest festival.
Ziua – plimbări cu bicicleta și băi de soare, la amiază – cava, iar seara ne-am delectat cu muzică bună, evenimente de fashion (bărbați în rochii de mireasă sau costum în formă de banană), băuturi de tot soiul și gustări. Ca și orice alt eveniment de asemenea amploare FIB are mai mulți parteneri. Iar provocarea care apare automat, e vizibilitatea acestora.
Cine are prioritate în acest caz – organizatorul sau partenerul/sponorul? La festivalul din Benicassim, Heineken a potolit setea cu bere. De fapt, toate drink court-urle au fost de culoare verde și au purtat această marcă. În general, tendința Heineken este să se asocieze cu petreceri și concerte. Ba mai mult, sunt multe concerte care poartă numele lor și nu a organizatorilor.
Într-o perioadă mai dificilă, câțiva ani în urmă, chiar și FIB devenise Heineken festival. După un timp însă, organizatorii au decis să revină la denumirea originală. Și poate că și costurile mai mari au revent FIB, care de altfel, anul viitor va împlini 20 ani. Cu toate acestea, chiar dacă nu a păstrat denumirea, Heineken împreună cu partenerii au reușit să iasă în evidență, oferind una dintre cele mai bune lecții de promovare. Din perspectiva unui consumator, acestea ar arăta așa:
1. Provocați curiozitatea.
La bere se cuvine ceva Sărățel. După mine, la acest capitol, Pringles a avut cea mai bună prestație din punct de vedere a promovării. Pe lângă o mini scenă, unde melomanii aveau posibilitatea să se manifeste dansând după piese provocatoare gen”Like a virgin”, ”Sex on fire”, etc., ei au instalat și 2 ghișee. La primul, se distribuiau Pringles în cutii mici, la care, adițional, fiecărui consumator i se înmâna o fisă roșie de plastic. Da’ ce-i cu fisa, apare automat întrebarea?
2. Nimic fără implicare personală.
Explicația este pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă. Odată ce ai consumat chips-urile, erai invitat să aduci cutia și fisa la cel de-al doilea ghișeu pentru schimb. Tu dai fisa si primești un cadou – surpriză (un chipiu, ochelari, trenciuri de ploaie, etc.). Ținând cont de buna dispoziție a tuturor, e ușor de imaginat cum s-au desfășurat lucrurile. Fiecare al treilea, ținea neapărat să și probeze imediat cadoul primit. Astfel, din pestriță, mulțimea s-a transformat rapid într-un flux de culori în roșu, de la cadourile Pringles, cu un pahar verde de la Heineken.
3. Curățenia se poate face și fără ceartă
Adițional, prin faptul că lumea trebuia să aducă cutiile (de la Pringles) la ghișeu, acestea nu s-au pomenit aruncate pe jos. Astfel, fără multe reguli restrictive și arătat cu degetul la obraz, s-a rezolvat și problema de menținere a curățeniei.
4. Loc de promovare, are fiecare
După bere si snack-uri respirația nu este cea mai favorabila pentru comunicare, plină de dragoste. Al treilea partener oficial,Trident, gume de mestecat a venit cu soluția. Spre deosebire de restul, Trident-ul nu avea un loc stabil de distribuție. În schimb, lângă corturile cu mâncare câteva domnițe aveau grijă ca fiecare să-și primească doza de respirație proaspăta. Și chiar daca nu prea le consum, in aceste patru zile am purtat guma în toate buzunarele. Este greu să refuzi ceva gratuit. Nu?
Ce primește în final partenerul? Promovare, desigur. Fiecare din partenerii generali au primit câte o scenă pe care și-au putut pune sigla enormă. De tot erau trei scene la festival unde se cânta concomitent. Drink-court-urile au fost de culoare verde, branduite Heineken. Brățara de la mână pentru acces la festival purta sigla Trident. Pringles își avea locul său propriu de distribuție.
Mi-a plăcut mult că toți partenerii și sponsorii erau vizibili, dar fără panouri publicitare agresive, flyere sau anunțuri.
Ce primește organizatorul în afară de nume? Impresiile pozitive, iar în timp, reputația de cel mai bun festival. Desigur că, organizatorul învață continuu și de fapt lui îi aparține decizia care parteneri sau sponsori să aleagă. Dar mai este și situația când nu este clar cine și cui aduce valoare asupra brandului…
NB: A fost foarte straniu că au lipsit producătorii de contraceptive. Așa evenimente sunt mereu pline de episoade de dragoste necontrolată.
Cum credeți, sunt aplicabile și în Moldova acestea?