Practic orice produs sau serviciu poate fi transformat într-o plăcere. Dacă facem o abstracție post-moderna asupra la 4P, am putea transforma Produsul în Plăcere. Adăugăm puțin “crafted especialy for you” (creat special pentru tine) și caracteristici pe care le poți alege, și… plăcerea este asigurată.
În mai 2013, la Amsterdam, am fost martor la deschiderea Magnum Pleasure Store. A fost un eveniment VIP foarte fițos, cu vedete locale și internaționale. Atunci m-a intrigat conceptul… Magazin de înghețată – pentru ce atâta zarva?
Zile trecute am nimerit exact în același loc. În fața magazinului de plăceri era un rând de vreo 30 min. Curiozitatea mea a zis ca trebuie să stăm. În primele 10 minute cât am stat la coadă, am tot tras cu urechea la discuțiile celor din jur. Am înțeles că acest local deja este inclus în toate recomandările turistice ale Amsterdamului. Majoritatea celor din rând erau oaspeți ai orașului, de toate naționalitățile și culorile. Aborigeni nu am observat. Poate din simplu motiv că ei evită aceste zone care se bucură de cea mai mare atenție turistică.
După 15 minute (rândul din afară) am intrat în clădire și anume atunci am înțeles ca așteptarea va mai dura. De ce? Pentru că rândul este creat artificial, după parerea mea. Din cei 7 reprezentanți ai companiei de la ghișeu, deserveau doar 2. Așteptatul în rînd poate provoca și sentimente de curiozitate, nu doar indignare.
Menționez, aici că eu încă nu știam de ce stau în rând și ceplăceri anume mi se vor oferi.
La un moment dat, se apropie o domniță cu o tabletă și mă întreabă cum mă numesc, explicând că așa va fi mai rapidă deservirea. Eu o ajut să introducă numele meu complicat și imediat îl văd afișat pe ecranele care stau deasupra tejghelei. De ce ar simplifica acest lucru deservirea? Nu este un fast food unde să dai comandă, ca apoi acolo să ridici comanda. Este house of pleasure, unde din fiecare minut petrecut trebuie să scoți doar suspin de placere. Mai mult ca atât, nimeni nu și-a manifestat interesul pentru gusturile, poftele sau dorințele mele.
Dar gândurile acestea au dispărut rapid din moment ce am văzut tejgheaua, cu nimfele și plăcerile de acolo. Tejgheaua este împărțită in trei părți: ingredientele pe care le vrei pe înghețată, înghețata în sine, care este acoperită față de tine cu ciocolată și casieria.
Am ales 3 ingrediente care au fost puse într-un shaker și amestecate grijuliu cu ambele mâini. Apoi o altă domniță m-a întreabat: “Blondă sau brunetă?”. A scos o înghețată apetisantă pe care era gata să o acopere cu ciocolata. Albă (Blondă) am ales să fie ciocolata. Mai apoi înghețata mea a fost culcată pe o farfurie fițoasă, chiar dacă era de hârtie. A urmat rândul ingredientelor, care au fost presărate peste înghețata mea custom made. Apoi, cu penseta, a fost aplicată sigla ”Magnum”. Și dusă a fost. Mi s-a zis să mă apropii de casă. Acolo, îmi văd înghețata sub obiectivul camerei foto. Mi s-a spus că imaginea ei este deja pe site-ul la Magnum. Este suficient să intru pe site, cu contul meu de Facebook și că particip la o tombola dacă fac share (o prezint) la toți.
Per general, a fost experiență pe care nu cred că am s-o mai repet. Poate pentru că nu mă atrage așa de tare dulcele. Dar înghețata a fost foarte gustoasă. Probabil din motiv că am contribuit chiar eu la crearea ei. Doar în fiecare dintre noi se ascunde un creatorși când ni se dă posibilitatea să ne manifestăm, inventăm cele mai frumoase lucruri. Cel puțin pentru noi înșine.
Am rămas marcat de câteva tehnici de promovare. Pentru a mă ține în rând să nu plec, am fost înregistrat. Chiar nu știu pentru ce, dar deja mă simțeam obligat să stau acolo. Înghețata a fost creatăîn fața mea, adică mi sa oferit un mic show. 3 secunde doar pentru mine. A fost prezentă și partea de sharing pe Facebook. Și desigur și foto wall-ul care îmi oferă posibilitatea să devin parte a unei comunități speciale.
Cum credeți, fabrica Bucuria ar putea organiza așa un magazin de plăceri? Eu cred că simplu. Având cei 4P asigurați, nu e nevoide decâtsă se facă un pas într-o parte.