Tot mai des mă gândesc că ceea ce am învățat la universitate despre marketing rămâne a fi marketing din secolul XX. De când există internet esența marketingului s-a schimbat radical.
Marketing, epoca de aur
S-a schimbat conceptul de produs – ce este un produs? Atât servicii, cât și produse nou-apărute au o proveniență ce se poate recunoaște, dar e atât de captivant să urmărești aceasta – cum s-a ajuns de la fotografii la Instagram, de la cumpărături din centre comerciale la livrare acasă cu ASOS, AliExpress, de la rezervarea prin sunet telefonic a hotelului, la Airbnb. De la chemarea din stradă sau prin telefon a unui taxi cu semn pe acoperiș la serviciu precum Uber.
S-a schimbat conceptul de plasare – acum putem procura mărfuri din SUA, China, de oriunde atât de repede, fără a ne vedea cu persoana care ni le va aduce! Nu e nevoie să mergi în restaurant dacă vrei să mănânci sushi, și nici să te înrolezi la un colegiu dacă vrei să studiezi bazele programării în Java.
S-a schimbat conceptul de preț – astăzi prețul competitiv nu se compară doar cu concurența de pe loc, el se compară cu toate ofertele disponibile, inclusiv online. Tot mai mult se răspândește prețul stabilit prin bidding – cine dă mai mult din acei care doresc să cumpere, primește produsul.
Ieftin sau Mult și Bun? Nu – ieftin ȘI mult și bun
Evident că s-a schimbat și conceptul de promovare – astăzi nu poți crea o publicitate fără a te gândi că ”attention span” al omului modern a scăzut drastic față de ce a fost 15 ani în urmă. Totodată, astăzi, despre crearea noului produs poți informa pe oricine în timp foarte scurt, mai mult ca atât, poți targeta destul de exact, cine anume trebuie să audă mesajul tău. Iar activitatea de promovare iese de sub controlul câtorva actori – acum la dispoziția unui start-up cu buget modest este internet, în care poți plasa publicitate eficient și cu cheltuieli minime, e important doar să vrei să înveți cum asta se face, și dacă vrei – accesezi Udemy și înveți, chiar de acasă. Respectiv, promovarea web devine o componentă a departamentului de marketing in house. Corect sau nu? Deja nu mai știu, pentru că nu știu dacă promovarea on-line este marketing sau o normalitate de comunicare?
Sunt exemple de afaceri care se lansează, iar peste noapte au brand awarness care pe timpuri se baza pe bugete de milioane. Oricine care investește 100 Euro poate fi auzit rapid de mii de oameni, iar dacă conținutul este viral sau bine gândit, acesta ia foc rapid. Aici chiar cred că Mara este un exemplu tare bun.
[bctt tweet=”Conform studiului Magenta, la 71% le lipsește o înțelegere ce reprezintă marketingul și la 90% (aceasta deja din impresii proprii) le lipsește o abordare strategică – multe lucruri se fac spontan” username=”d.slonovschi”]
Sondaj Magenta și discuție la Publika
La Publika a fost discutat ieri un studiu făcut de Magenta Consulting despre activitățile de marketing pe care companiile din Moldova le implementează. Noi ne ciocnim cu această realitate zilnic, discutând cu clienții noștri despre strategiile de marketing și metodele de comunicare.
Precum arată studiul realizat în rândul companiilor locale, 71% dintre companii spun că nu fac marketing. Mai corectă fiind totuși interpretare că ele nu au marketing planificat, dar în general marketing desigur că au. În rest, 9% au angajat un specialist în marketing, 5% au un departament de marketing, la 5% activitățile de marketing sunt în responsabilitatea unui angajat cu funcții cumulate, 5% apelează la outsourcing, la 4% activitățile de marketing sunt îndeplinite de câțiva angajați ocazional.
Ce este totuși marketing outsourcing?
La emisiune s-a discutat despre marketing și este interesant că toți cei patru invitați aveau abordări diferite față de ce e marketing și care sunt așteptările față de marketing în outsourcing. Merită menționat că la fel cum e complicat să spunem ce este IT outsourcing pentru că sunt o varietate enormă de activități de IT care pot fi date la outsourcing, de la instalarea Windows pe calculator, până la crearea unui site și mentenanța acestuia, la fel și în cazul serviciilor de marketing în outsourcing – acestea includ o varietate enormă de activități. Pentru unele, precum consultanță în hotel management, vinificație și tot așa mai departe există companii specializate, care se ocupă de industry consulting. Pentru altele, precum e activitatea de marketing strategic – ce vindem, cui vindem, cum îi atingem (cum comunicăm cu ei) – și există marketing outsourcing.
E doar important să înțelegem că deși tooate 100% din companiile care există în țară fac marketing, la 71% le lipsește o înțelegere ce reprezintă marketingul și la 90% (aceasta deja din impresii proprii) le lipsește o abordare strategică – multe lucruri se fac spontan, când apare timp, bani și alte condiții favorabile. Marketing outsourcing poate soluționa această lacună – poate să ofere o viziune strategică asupra lucrurilor și un plan de acțiuni în baza căruia să mergeți cu pași mult mai siguri spre scopurile bine-stabilite.