Mulțumesc, dragul meu – PR negativ vs pozitiv

Ceva  timp în urmă, Facebook-ul era dominat de fotografii și imagini, acum o bună parte sunt videouri, iar, probabil, ceva mai târziu v-a fi dominat de videourile 360 de grade cum promite Zuckerberg. Dar săptămâna trecută, Facebook-ul moldovenesc a fost invadat de o capodoperă publicitară, un spot creat pentru brandul Bemol. Internauții au făcut haz, au râs cu poftă, iar spotul a ajuns și la vecinii noștri pe cunoscutul IQads. De ce? De ce cineva ar face așa un spot? Nu vă pot răspunde.

Partea interesantă e istoria acestui video. Dacă toți am invinuit Bemol-ul că au lansat așa un spot, păi nici ei nu știau de existența acestuia. Compania X care l-a creat, l-a înaintat ca sugestie către Bemol, spotul a fost rejectat, dar ei, totuși, au hotărât să-l pună în portofoliul său online. Dar ce-i online, online rămâne pe veci.

 

Cum procedăm în acest caz?

Sunt mai multe posibilități, una, de exemplu de a retrage acest video, lucru pe care ei au incercat sa îl facă dar era prea târziu, îți poți cere scuze și îți bagi capu-n nisip de rușine.

Varianta aleasă de departamentul de marketing de la Bemol, este una care-mi place tare mult și o opțiune mult mai bună în acest caz. Și anume de a face haz mai departe. Cei de la Bemol au și inițiat un concurs pentru cea mai bună parodie a acestui spot. #imiplaceatmasferadelaBEMOL este un nume dat concursului, iar câștigătorul se va face și cu niște bani în buzunar, pentru atîta PR, nici nu-ți pare rău.

Orice PR este întotdeauna bun – e un mit.

Auzim deseori vorbindu-se despre faptul că orice PR este unul bun, chiar și cel negativ, atâta timp cât lumea vorbește despre tine. Acest lucru nu este valabil întotdeauna, uitându-ne, de exemplu, la ce s-a întâmplat cu Toyota, BP sau Tiger Woods. Când e vorba de branduri mari de valoare, PR-ul negativ poate aduce o daună enormă. 

Când PR-ul negativ ne ajută.

PR negativ te poate ajuta în momentul în care ești mai puțin cunoscut, și intenția e ca consumatorul, de fapt, să afle despre existența produslui dvs, decât de a promova produsul în sine. Dacă Bemol-ul ar fi fost un brand nou pe piața Moldovei, acest lucru l-ar fi ajutat enorm de a se face cunoscut consumatorului pe o piață nouă. Însă, puțin probabil, că acum vânzările acestui brand au crescut.

PR negativ vs. PR pozitiv

Pentru că eu sunt fan al cercetărilor și statisticilor, în urma unui studiu în SUA, luându-se ca produs cercetat mai multe cărți, cercetătorii au descoperit că recenziile pozitive, evident, au cerscut vânzările acelor cărți cu 32-52%. Pentru autorii bine cunoscuți, recenziile negative au micșorat vânzările cu 15%, pe când pentru autorii necunoscuți, recenziile negative au crescut vânzările cu 45%. Acest lucru demonstrează ceea ce am menționat și mai sus, PR-ul negativ pentru un produs necunoscut aduce valoare în timp, pentru că dealttfel acesta rămânea neobservat, pe când pentru un brand creat, acesta aduce prejudicii. (sursa hbr.org)

Știe cineva cum se numește compania care a făcut spotul? Poate îi recomand clienților ce lansează produse noi 🙂

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu