Postarile pe Facebook fac rau imaginii

Postările pe Facebook fac rău imaginii companiei sau produsului vostru. În ultima perioadă de mai multe ori am discutat  acest subiect cu mai mulți colegi care zic că trebuie să promovăm mai activ pe Facebook. Câți din voi apreciază un post cu o cană de cafea de dimineața, sau un citat, sau un îndemn – așa, doar pentru a ne face vizibili?

Facem rău imaginii noastre. Mă refer desigur la companii sau promotori de produse, servicii sau cauze sociale. Facem rău imaginii dacă postam haotic, fără un plan bine gândit. Este și mai grav dacă postările nu se referă la conținutul paginii de promovare.

Scopul principal al prezenței pe rețelele de socializare nu este doar prezența, ci și imaginea pe care o creăm acolo.

Deci, pașii pe care îi urmăm:

  • Definim scopul campaniei și auditoriul țintă – adică, ne scriem clar o propoziție – ce dorim să obținem în urma campaniei (știu că sună simplu, dar uneori este foarte dificil să te limitezi clar la un singur scop ) și mai important cine este auditorul nostru (excluzând varianta –toți)
  • Împărțim campania în etape cu obiective bine gândite (ex: teasing, lansare, menținere, (eveniment) și post-eveniment/lansare) – pentru a le efectua pe acestea, trebuie să știm exact cu ce produs, serviciu sau cauză socială lucrăm, care este ciclul de viață, impactul prognozat. Având aceste etape, vedem și durata proiectului.
  • Creăm un Excel sub formă de Gantt Chart – sunt o sumedenie de exemple pe net. Eu prefer să fac chiar pe zile, weekendurile fiind granițe pentru săptămâni. Mai întâi introducem etapele și sub-activitățile, hașurând durata fiecărei. Ar fi bine pentru fiecare etapă să fie introduse și livrabilele sub orice formă. Scriem scurt și clar, ex: Etapa 1 – Teasing: 1.1 Lansarea conceptului pe FB (durata 2 zile), 1.2 Mesaje de explicație etc.
  • Alocăm resurse – și nu mă refer doar la bani aici – Odată ce am descris toate etapele cu sub-activități, le copiem și le inserăm mai jos(doar că aici o să descriem toate pregătirile de care avem nevoie pentru a implementa vreo activitate). Adică, ex: 1.1 lansarea conceptului – trebuie să descrie toate activitățile interne pentru a face această lansare, adică lucrul cu designerul, crearea contului pe Facebook, testarea conceptului etc. Respectiv mai apar un șir de activități de pregătire pentru a implementa planul.
  • Hașurăm, stabilim deadline-uri și responsabili pentru fiecare activitate, oricât de mică n-ar fi. Am decis să scot aceste activități separat, deoarece este foarte important să hașurăm fiecare etapă, anume din acest motiv și elaborăm Gantt-ul pe zile. Dacă sunt implicate mai multe persoane, neapărat scrieți cine va fi responsabil.

Realitate. Chiar dacă pare simplu, crearea acestui plan de promovare poate dura mai mult. Adesea ideile pe care le avem în cap sunt mai vagi decât ne imaginăm. Mesajul meu este următorul: comunicarea negândită pe Facebook, de fapt dăunează imaginii. Mai important, sau un alt pas, este și calitatea mesajelor gândite și planificate. Nici un plan, cit de bine gândit  ar fi, nu va aduce roadă dacă nu este de ajuns de creativ, oportun și consecvent.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu