A promova un produs este foarte simplu, ai pus un banner online, ai facut niste facebook ads sau spot publicitar la TV. Insa putini inteleg ca promovarea este doar un element din toata strategia de marketing, care presupune mult mai mult lucru, si cel mai greu de fapt, înainte de a incepe să promovezi un produs.
Deseori, companiile din Moldova:
- Incep a promova, ce de fapt e ultimul pas in strategia de marketing.
- Se întreabă cum promovează produsul, dar nu ce promovează și cui.
- Pun accent pe cantitate si nu calitate (de exemplu pe cate site-uri apare publicitatea sa sau cati vizitatori au si nu cine sunt vizitatorii si daca site-ul este vizitat de targetul potrivit).
- Campaniile de marketing sunt creative si tind sa distreze consumatorul, dar nu sa ii spuna exact de ce trebuie sa cumpere produsul respectiv.
În momentul în care fiecare persoană vede zilnic sute de produse pe care cineva încearcă să i le vândă, probabilitatea că produsul va fi observat este foarte mică. Iar eforturile (banii) de promovare vor fi inutile, mai mult ca atât, promovat incorect dăunează imaginii produsului.
Partea grea, care presupune cam 80% din efortul care trebuie de pus pentru a crea o strategie bună de marketing, cea de cercetare, care include intr-un final un plan eficient de promovare, este cea care este cel mai des omisă. Credem că o putem omite și putem să ne descurcăm și fără ea.
Dar nu putem promova nimic până când:
- Nu stim exact ce vindem, pentru că nu mai vindem deja șampon, dar vindem șampon care îți face părul de catifea și îți crește respectul de sine.
- Nu stim exact cui vindem, pentru că nu vindem tuturor sau oricui, vindem celui care vrea ca părul său să arate bine, fără mari efoturi pentru că e o persoană mereu ocupată, are un post înalt, dar nu uită să aibă grijă de aspectul său exterior.
- Nu stim exact daca consumatorul ar cumpara produsul vostru si nu al concurentilor pentru că mai sunt deja 3 branduri cu același mesaj și sunt mai bine poziționați pe piață, respectiv consumatorul vostru este deja loial unui alt brand.
A promova e partea cea mai simpla a strategiei de marketing, dar implementați-o așa încât să aducă rezultate.