Press enter to begin your search
metode de promovare

Sampling – cele mai reusite Metode de promovare

Weekendul trecut am fost la festivalul medieval. Un eveniment organizat bine, dar și mai important cu  infrastructura statică – fără scenă adusă, veceuri mobile, restaurante improvizate etc. Părerile participanților au fost în mare măsură destul de bune. Oricum, mulți și-au manifestat insatisfacția față de modalitatea de plată. Eu consider că a fost o idee genială. A fost după mine cea mai masivă campanie de Sampling în Moldova, organizată de Unibank.

Sampling este una din cele mai eficiente metode de promovare a unui produs – distribuirea gratuită a unui produs pentru a fi testat de consumatori. Am auzit la unii profi de marketing din Moldova traducerea de „eșantionare”, ceea ce este absolut gresit, din simplu motiv că în limba engleză Sample înseamnă atât  Eșantion, cât și Mostră.

De fapt, s-ar parea că nu e mare știință. Gasești o gloată de oameni și le distribui mostrele produsului tău. Toți îl încearcă și poate mai revin la acest produs în magazin, sau cel puțin își aduc aminte de el la raft. Foarte simplu. Bifăm apoi ca  activitate implementată, includem în raportul de marketing către director și ne-am luat de-o grijă.

Deci, Unibank a convins organizatorii să le permită să seteze toata infrastructura de plăți prin carduri bancare Mastercard Paypass. Este un card pe care este suficient doar sa-l apropii de terminalul de plată și achitarea s-a făcut. Confirmarea vine imediat pe telefon.

Vizitatorilor li se propunea un card bancar, la purtator (NE nominal), pe care trebuia să depună o sumă de bani. Apoi, suma depusă era folosită pentru achitarea biletului sau altor cumpărături. Dacă la plecare mai rămîneau bani aceștia erau restituiți. Procedura a fost tare simplă, trebuia doar de aștepat 2 minute în rînd pentru a primi cardul în schimbul numărului de telefon mobil. Iar la plecare, pentru extragerea banilor rămași era suficient să te apropii la ghișeele Unibank. Apropo, pe tot teritoriul erau mai multe puncte de reîncărcare a cardului.

Ce a reusit să obțină Unibank prin acest sampling pentru 20.000 vizitatori:

 • Au testat produsul timp de 2 zile pe un eșantion de 20.000 oameni
 • Au demonstrat utilitatea și simplitatea utilizării cardurilor Paypass prin faptul că toți participanții au folosit cardul
 • Au demonstrat amabilitatea reprezentanților Unibank
 • Au micșorat unele rânduri
 • Au redus cash-ul din circuit – fenomen normal pentru un festival
 • Au contribuit la achitarea impozitelor – majoritatea achitărilor au trecut prin bancă
 • Au elaborat o bază de date cu potențiali clienți
 • Au demonstrat ca au capacitate de organizare a infrastructurii

Ce a mai fost necesar de făcut:

 • Colectarea feedback-ului de la participanți prin intermediul unui sondaj amplu timp de 2 zile pentru evaluarea cantitativă a percepției față de cardurile paypass și a banilor în general
 • Efectuarea interviurilor aprofundate pentru testarea calitativă a serviciului
 • Colectarea mai multor date de la vizitatori, cel putin demografice și e-mailuri, pentru a stabili o comunicare directă ulterior

Aplicați metoda de Sampling cît mai des. Cercetările au demonstrat, repetat, că această metodă este în topul acceptării de promovare. Dar este foarte important să ținem minte să colectăm feedback și dacă este posibil să construim o bază de date a consumatorilor potențiali.