Cum definiți voi încrederea într-o companie?!
Calitatea produsului sau serviciului? Nivelul de deservire? Prețul?
Toate sunt valabile, însă eu vreau să vă vorbesc despre transparență, astăzi. Transparența față de angajați, clienți, parteneri și alți stakeholderi, precum ar fi instituțiile media sau cei ce ne urmăresc activitatea.
O definiție care mi-a plăcut, ar suna așa – “măsura în care o companie își împărtășă liderii, angajații, valorile, cultura, strategia, procesele de business și rezultatele sale cu publicul său.” Unele branduri, de exemplu, au mers și mai departe, fac transparent și costurile de producere și cele administrative clienților săi, pentru că ei consideră că oamenii trebuie să cunoască pentru ce plătesc.
Transparența, poate deveni, inclusiv, un instrument de marketing eficient, atâta timp cât asta se face într-un mod sincer. Probabil, o traducere, care o consider potrivită a termenului de transparency marketing ar fi chiar marketing sincer.
Foarte des, companiile, își crează o imagine perfectă, pe care încearcă să o transmită consumatorilor săi, imagine, care nu întotdeauna reflectă realitatea. De exemplu, pot fi folosiți oameni care nu neapărat lucrează în companii, dar modele, în imaginile transmise, sau cultura companiei e transmisă prin fotoshooting-uri organizate, sau avem valori scrise pe site-ul companiei, însă nu le comunicăm zilnic clienților noștri sau nu sunt parte componentă a tot ce face compania zilnic. Uneori, tindem să impresionăm clienții cu avantaje exagerate sau ne lăudăm că totul merge bine, pe când lucrurile sunt altfel. Uităm că consumatorii noștri, sunt oameni obișnuiți, și vor să aibă o legătură mai “omenească” cu brandul preferat, și să se poată identifica mai ușor cu acesta, dacă i se comunică, nu doar prin perfecționism, dar și imagini reale a tot ce se întâmplă în companie.
Idei pentru transparency marketing
- Perfecțiunea creează mari așteptări, și trebuie să fim conștienți, că în momentul în care nu vom fi pe măsura acestor așteptări, clienții vor fi dezamăgiți.
- Angajații se simt mai bine în momentul în care compania se mândrește cu ei și îi expun public.
- Dacă valorile sunt împărtășite publicului și sunt trăite zilnic de angajați, e mai ușor să comunicăm cu clienții care se identifică cu valorile noastre, și ei la rândul lor mai atașați de brand.
- Împărtășiți informație gratuită cu clienții și stakeholderii dvs fără anumite așteptări, în schimb creați relații cu ei mai apropiate.
- E foarte important, în a discuta cu publicul, în mod transparent, dacă există anumite probleme cu produsul sau serviciul dvs. Atâta timp cât nu încercați să vă eschivați de la problemă prin anumite tehnici de ameliorare, discuția sinceră cu ei, și recunoașterea problemei, poate fi mult mai eficientă.
- Potrivit specialiștilor de marketing, în momentul în care compania manifestă vulnerabilitate și transparență în publicitate, publicul este mai captivat și avem un implicare mai mare din partea acestora.
A fi transparent, sincer, vulnerabil, nu este deloc ușor pentru nicio persoană, și nici pentru o companie. Totuși, exemplele ne arată că, cei ce au testat marketing-ul sincer, au avut un impact mai mare și o creștere a vânzărilor.
Exemple de transparency marketing (care-mi plac mie cel mai mult)
- Avis
Publicitatea Avis e un exemplu devenit “iconic”. Avis a decis să acceptă poziția sa pe piață ca fiind pe locul 2 după Hertz prin această reclamă, care explică de ce, fiind pe poziția secundă, ei depun mai mult efort decât cei de la Hertz. Contrat gândirii clasice, că toți vor să se asocieze doar cu liderii, vânzările anuale au crescut de la 10% la 35%, datorită sloganul “We try harder”.
- Patagonia
Patagonia, e un brand cunoscut de haine și echipamente pentru exterior, în 2011, în timpul Black Friday, și-a “promovat” bradul cu un slogan contradictoriu – “Nu cumpăra această vestă”. Patagonia este renumită pentru sustenabilitatea sa și acțiunile care le întreprinde pentru a proteja mediul înconjurător. Prin această reclamă, și-a dorit să îndemne clienții săi să fie mai conștienți de mediul înconjurător și să le aducă la cunoștință cum acesta este afectat de consumerism. În doar 2 ani după această reclamă, Patagonia a crescut numărul vânzărilor cu 40%.
- Mcdonald’s
Toți avem dubii despre mâncarea celor de la Mcdonald’s, ce ingrediente se folosesc, sunt naturale, sănătoase etc. Iar cei de la Mcdonald’s sunt conștienți de acest lucru, respectiv au venit cu ideea de a permite tuturor doritorilor de a-i întreba direct, iar ei să răspundă sincer la toate întrebările acestora. Această campanie, lansată în 2014, a devenit una din cele mai discutate campanii de transparency marketing și a generat 42.000 întrebări și 3.8 milioane de vizitatori informați despre calitatea mâncării.
Noi, cei de la Magenta, încercăm să facem asta prin a ne promova angajații online, împărtășim date gratuit din sondajele noastre, avem un newsletter lunar, prin care vrem să informăm cât mai mult publicul moldovean, dar și companiile, cu date care să le ajută să crească. Facem live-uri de la prezentările noastre, acolo unde partenerii noștri ne permit, și postăm poze sincere cu activitatea din oficiul nostru. Suntem departe, însă, de a fi total transparenți, dar vrem să abordăm această atitudine de acum încolo.
Dacă aveți anumite întrebări, nu ezitați să-mi scrieți chiar mie personal.
[…] scris un articol săptămâna trecută despre Transparency Marketing și aș vrea să continui, la aceeași temă despre transparență, însă de data asta a […]