Transparență în procesul de producere ca și avantaj de Marketing

Am scris un articol săptămâna trecută despre Transparency Marketing și aș vrea să continui, la aceeași temă despre transparență, însă de data asta a procesului intern de producere. Probabil cele scrise mai jos se vor referi mai mult la companiile care vând produse fizice, dar cu puțină ingeniozitate, se poate atribui și industriei serviciilor.

Mi-a venit ideea asta din acest articol. E vorba de un producător de pălării. Eu nu port pălării, Lenuța Da, însă citind articolul și descrierea fiecărui proces de producere, m-a făcut să-mi doresc una, produsă în așa mod cum o fac cei de la Bollman Hat Company. Procesul e impresionant, însă mai mult ca atât, e unul care te face să înțelegi valoarea pălăriei și prețul ei argumentat. 

Ce-ar fi dacă am face transparent procesul de producere și le-am arăta clienților noștri cum se face produsul care și-l doresc. După mine, asta îi dă multă valoare. Dacă aș fi sa aleg dintre două pălării similare la calitate și preț, aș alege-o pe cea care mi-a fost arătată cum se face, cine-o face, din ce se face, astfel, făcându-mă să fiu mai atașat de ea și să o port cu mai multă grijă, știind cât de dificil este procesul de producere și câți oameni au muncit la ea. 

Însă acest lucru nu este simplu. Este ca și cum ai chema acasă oameni ce nu-i cunoști și ți-ar fi frică să nu te judece. Însă, oare nu e cel mai intim moment, atunci când ai oaspeți acasă și parcă asta te face să fiți mai apropiați? Oare nu ați vrea clienții voștri să fie și mai apropiați de voi și să devină prieteni?

Transparența în procesul de producere poate fi arătată în 3 modalități:

Costul/Prețul produsului

Cei de la Everlane, un brand preferat al soției mele – mai recent și al meu, se poziționează pe sustenabilitate și transparență în procesul pre pricing. Ei consideră că clienții săi trebuie să cunoască cum se formează prețul final.

Proveniența materiei prime

Proveniența materiei prime, la fel, poate fi un mod de a fi transparenți cu clienții. Des, ne întrebăm, de unde se obțin anumite ingrediente, sunt ele eco, bio, fair trade, sănătoase, cu chimicate, etc?  

U – o rețea de supermarkete din Franța, folosește Snapchat, pentru a le arăta clienților când a fost prins peștele și cât de proaspăt este. 

Vedeți aici un video cum o fac:

Proces

Procesul de producere, poate adăuga valoare enormă produsului și atrage mai mulți clienți, precum a fost exemplul celor de la Bollman Hat Company. Oamenii devin tot mai conștienți de amprenta consumerismului asupra mediului înconjurător, și foarte des, aceștia vor să știe unde și cum s-a produs ce-și doresc să consume.

Mai mult ca atât, cei de la George Standart, pentru a-și demonstra sloganul, au creat un canal Youtube, unde postează videori cu procesul său de creștere a puilor. 

Deschideți ușa “casei” voastre, și clientul vă va răsplăti cu loialitate. 

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu