Cum să facem publicitate mai reușită?

Ce-ar fi dacă am putea prezice cum va reacționa publicul la o reclamă înainte ca s-o publicăm? Cum ar arăta orașul nostru dacă toate panourile ar fi testate înainte ca să fie plasate? Acum suntem înconjurați de o mulțime de informație, pur și simplu o mulțime de imagini și text, cu și fără folos. Pe lângă asta, ele costă  foarte mult, știți că doar plasarea unui banner costă de la 350 de euro pe lună, dar nu uitați că trebuie și text+design+printare.

Testează, testează și iarăși testează

Unele companii de peste hotare mai întâi testează publicitatea înainte să fie lansată – cu Eye Tracking.  Acest lucru ajută la plasarea textului și conținutului în pagină în așa fel încât produsul să fie observat, textul pe care vrem ca consumatorul să-l citească- să fie citit, să se observe logo-ul.

Iată, de exemplu, cât interesant. Aceasta este o reclamă pentru încălțăminte. S-a considerat că prezența unei domnișoare dezgolite va atrage atenția. Și a atras-o. Dar nu acolo unde trebuia. Femeile nu au atras mare atenție încălțămintei, iar bărbații nici nu au observat-o.

În imaginea de mai jos, câți din voi au observat produsul?

eye tracking

eye tracking

Reebok, însă, au fost mai deștepți. Chiar dacă există un element distractiv pe panou (persoana), textul este oricum plasat reușit,  astfel încât acesta să fie nu doar observat, dar și citit. Acest material nu a fost rezultatul întâmplării, dar a testărilor bine efectuate cu Eye Tracking.

În junglă e ușor să fii maimuță

Da, în Chișinău, dacă ești un pic mai creativ, e ușor să te diferențiezi de ceilalți pe lângă panourile nereușite, multicolore și scrise cu greșeli gramaticale.

[bctt tweet=”Dar este oare creativitatea destul? Este oare creativitatea eficientă? Aduce rezultate concrete? Da, ai văzut un banner mai original, ai zâmbit cu colțul gurii și ai mers mai departe.” username=”d.slonovschi”]

Dacă, peste o săpămână, te întreabă cineva despre ce era panoul, nu îți vei aminti.

Eu vă îndemn să folosiți instrumente științifice care vor face ca reclama voastră să fie observată și ținută minte. Testați, vedeți rezultatele și aplicați.  Orice lucru bun necesită un pic de efort. Hai să nu fim maimuțe.

Posted by Dumitru Slonovschi

  1. […] ajutorul tehnicii Eye Tracking acum este posibil să determini, de exemplu, traseul cumpărătorilor prin magazin și locurile în […]

Lasă un comentariu