Magenta Consulting are 7 ani de Marketing

O săptămână în urmă, Magenta Consulting și-a sărbătorit cea de a șaptea aniversare. Nici nu-mi vine să cred că deja a trecut atâta timp. Șapte ani de avânturi și indispuneri, de proiecte mici și mari, de experiență mai mult sau mai puțin plăcută, dar mă bucur că atunci, în 2006, mi-a venit această idee. Cândva, la universitate ni s-a spus că există mai multe diferențe între angajat și antreprenor. În timp ce primul beneficiază de mai mult timp liber, de oportunitatea de a se dedica familiei după serviciu, de a se detașa completamente seara de grijile oficiului, antreprenorul are astfel de ocazii mai rar. În schimb, el are altceva, poate mai important. Și vreau să spun că nu este vorba atât de profit, cât de împlinirea morală.

Dacă reflectez, afacerea e o aventură, care aduce o stare de euforie când totul merge bine – clienții oferă un feedback pozitiv, menționează că se adresează la Magenta Consulting, fiindcă li s-a spus că suntem lideri pe piață și propunem servicii rapide și calitative… totodată, când nu chiar totul merge bine, stau fără somn până noaptea târziu, gândindu-mă la soluții noi de dezvoltare. În așa momente, foarte mult aș dori ca totul să se rezolve de la sine… și, de fapt, chiar poți să ai așa speranță dacă ai încredere în echipa pe care ai format-o. Luând în consideraţie faptul că afacerea mea persistă, momentele sumbre sunt rare, iar lucrurile luminoase sunt mai multe și rămân în memorie pentru o perioadă mai îndelungată.

Am început afacerea cu un singur client și cu încrederea în faptul că piața locală de consulting se va dezvolta cu timpul. Cred că voi fi înțeles numai de acei care au trecut printr-o experiență similară. La început e foarte greu (în special în domeniul serviciilor B2B de consultanță), să convingi potenţialul client că poți să oferi servicii calitative, neavând un portofoliu și posibilitatea să faci referință la lucrul pe care l-ai făcut pentru alte companii.

Magenta Consulitng și Cercetări de Marketing

Cercetări de marketing… Ceea ce în vest deja a devenit un necesar absolut, șapte ani în urmă, în Moldova era aplicat practic numai de reprezentanțele companiilor internaționale care primeau indicații din afara țării. Mai întâi trebuia să-i conving pe directorii întreprinderilor locale că anume lor le este necesară o cercetare, să le explic amănunțit procesul unei cercetări, să le povestesc care vor fi rezultatele. Este doar un lucru de care îmi pare rău acum – că nu aveam înțelegerea profundă, pe care o am acum, a valorii unei cercetări ce ajută la evitarea multor riscuri… Nu aveam încă un portofoliu, nu puteam spune, cum o fac acum, că la serviciile noastre apelează Nestle, Vitanta, Moldtelecom și multe alte companii atât locale, cât și internaționale. Iar acum, când îmi aduc aminte, mă mir că Sudzucker a devenit al doilea client al Magentei. Această companie a avut încredere în serviciile noastre și a apelat la noi practic fără recomandări și referințe. Pe atunci, abia se lansa brandul Domnița (folosind cercetările noastre, apropo). Am pretestat ambalajul şi ne-am implicat activ în elaborarea planului de promovare. Mă bucur foarte mult când merg la supermarket și văd în cărucioarele cumpărătorilor produsele Domnița. Această marcă are tot atâția ani câţi are și compania mea și, totodată, este o marcă la lansarea căreia am contribuit și noi.

Cum am început Magenta Consulting

Primele cercetări cantitative pe care le-am făcut la Magenta Consulting nu le voi uita niciodată. Desigur că atunci nu aveam posibilitate să fac investiții în softuri, iar în lipsa softului statistic (acum am SPSS) primele rapoarte erau scrise în baza calculelor statistice pe care le-am făcut practic manual. Atunci noi eram doar trei. Scoteam la tipar întreaga bază de date, încleiam toate foile A4 între ele și le aranjam pe podea. Câteva zile, cu rigla și creionul, calculam totaluri și sub-totaluri. Ceea ce este și mai interesant, reușeam să prezentăm rapoartele în termenul stabilit. Pare a fi hazliu, când acum SPSS-ul ne rezolvă astfel de probleme în câteva clipe.

După ce am fondat Magenta Conculting și am început să facem mai multe cercetări în mai multe colțișoare îndepărtate de capitală, mi-am dat seama în ce țară, de fapt, locuim. Am realizat cât de privilegiați sunt acei care trăiesc în orașe și, în particular, în capitală, față de oamenii de la sate. Avem la îndemână toate realizările civilizației, de câteva ori pe săptămână mâncăm în oraș, ieșim la concerte, spectacole, utilizăm ultimele modele de telefoane și calculatoare…, pe când în unele sate este o singură fântână cu apă pentru întreaga localitate, salariul de 1000 de lei a unui drumar e un lux, iar toate doamnele din localitate o invidiază pe doamna dereticătoare de la unica școala din sat, deoarece alte joburi în comună nu sunt, pe când directorul și unica profesoară din școală aparțin practic elitei acestei localități… Consider că dacă activam în alt domeniu, probabil, nu aveam această oportunitate – să înțeleg starea reală a lucrurilor.

Incertitudinea primelor luni se compensa prin bucuria enormă venită în urma unui nou contract pe care reușeam să îl aduc. Era greu. Am fondat o companie locală, fără a avea în spate suportul vreunei companii de cercetări din străinătate. Seara și noaptea scriam oferte și îmi puneam multă speranță în faptul că, într-o bună zi, clienții singuri se vor adresa la Magenta Consulting. Cred că pe atunci mi-am dorit foarte mult acest lucru, fiindcă, de ceva timp, tot mai mulți clienți ni se adresează datorită recomandărilor primite de la ați clienți.

În activitatea mea de zi cu zi, pe lângă toate grijile zilnice ale unui întreprinzător local, sunt și multe temeiuri pentru bucurie. În primul rând, mă bucur că fac ceea ce îmi place. Mă bucur că atunci, 10 ani în urmă, m-am întors acasă, în Moldova, după studiile din Suedia (unde am trăit 6 ani) și nu am acceptat ofertele de a rămâne acolo. Mă bucur de echipa pe care am reușit să o creez și că modelul de management care l-am aplicat este orizontal și democrat. Aproximativ 3 ani în urmă, ne-am mutat într-un birou nou, mai spațios, unde avem și sală pentru ședințe, și încăperi separate pentru cele două departamente care le-am creat… Un alt motiv major de bucurie este să văd că acele sugestii și recomandări pe care le includem în rapoarte se materializează prin lansarea produselor noi, crearea spoturilor publicitare, a logourilor și a sloganurilor ce captează atenția consumatorului – țintă. Cred că anume pentru aceasta Magenta merită să existe. Lucrul devine tot mai interesant, proiectele – mai diverse, tot mai des ni se adresează clienți din străinătate, inclusiv companiile de cercetări, precum Gallup, IPSOS, Romir, Greenberg Quinlan & Rosner. Cred că e un indicator a faptului că munca noastră este apreciată. Tot mai multe companii, inclusiv cele străine, care anterior apelau doar la reprezentanțele locale ale cercetătorilor străini, au început să ni se adreseze din proprie inițiativă.

După un timp, deja simțeam că pot să împărtășesc cunoștințele și experiența pe care am acumulat-o și nu refuz atunci când sunt invitat să predau studenților cursuri din domeniul marketingului, să vorbesc despre anumite subiecte la conferințe de afaceri, seminare și traininguri. Practic, acesta a fost motivul pentru care am decis să creez acest blog. Cu toate acestea, cel mai important lucru este că știu care ne este strategia de dezvoltare și cum putem să mai creștem; e bine când cunoști destinația spre care mergi, devine mai simplu să ajungi acolo. Se spune că cei mai fericiți oameni sunt acei care fac cel mai greu lucru. Nu știu dacă lucrul pe care îl fac este cel mai greu, dar mă simt împlinit și curios de ceea ce ne va aduce ziua de mâine.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu