Университет это тебе не кофе пить.

Astăzi am comis o crimă – am intrat în lift, în ASEM, cu o cafea în mână.

În aceste săptămâni sunt membru al comisiei la examenele de stat, facultatea de Marketing, ASEM – responsabilitatea mea socială pentru domeniul în care activez. Examenele încep la ora 8.00 dimineața. Nu sunt o persoană prea matinală, respectiv am nevoie de mai multă cofeină. Înainte de a merge la examen, am cumpărat o cafea din aparatul vending şi, respectiv, am intrat în lift.

”A ну пошёл вон отсюда!” Aud eu cert în adresa mea.

Probabil este doamna de serviciu, m-am gândit eu. NU, era o Doamnă, profesoară în ASEM, care, din câte știu, este implicată de mult timp în procesul didactic la facultatea de Marketing. Analizând tot limbajul corpului, am înțeles că se referă la cafea, și anume că nu este permis cu cafea în lift.

„Doamnă… mi se pare cam obraznică adresarea Dvs.”

Ce a urmat în continuare … îmi este rușine să descriu. În primul rând că se petrecea în fața studenților și chiar am roșit, dar nu pentru mine ci pentru interlocutorul meu, deşi la ieșire din lift nu mai era un dialog dar un monolog teatral al doamnei. Nu am răbdat, m-am întors din drumul meu și o întreb: „Dar care este de fapt problema?” Ne-am făcut observații reciproce, „Eu am părerea că vorbiți urât – asta e, la revedere!”. „Kак хочу так и говорю” a zis “exemplul pentru studenți” și si-a continuat calea cu monologul amplificat pe tot etajul.

De fapt, scriu aici nu pentru a mă justifica sau a-mi consola abuzul verbal.

Consider că este o problemă gravă de gândire în instituțiile de învățământ, nemaivorbind de calitatea cunoștințelor oferite. Cumva s-a păstrat stereotipul de superioritate al profesorului căruia i s-a transmis neoficial poziția de dominare. Deci, unii profesori au dreptul practic la orice, să strige, să te înjosească, sa-și bată joc, să cerșească mită…

Consider că sunt 2 motive grave:

1. Selecția personalului didactic. Aici mă refer atît la cunoștințele teoretice, cît și la cele practice. Nu vreau să intru în polemică cine și cum trebuie să organizeze examinarea unor profesori sau să se interzică dictarea la prelegeri etc., căci aici nu mai dăm de capăt.

2. Impotența studenților să schimbe lucrurile. O bună parte nu au nevoie de schimbări, căci instituția superioară de învățământ este un tunel de tranziție spre lucru, care asigura biletul de intrare, nu neapărat pentru cele mai bune poziţii. O altă parte din studenți nu sunt încurajați să CEARĂ schimbări: calitatea materialului predat, atitudine civilizată, condiții, permisiuni etc.

Dragi studenți, sistemul educațional este organizat pentru VOI, cereți schimbări de mentalitate!

Nu vă place profesorul sau conducătorul de teză, scrieți cerere şi schimbați-l!

Posted by Dumitru Slonovschi

 1. Ai perfecta dreptate, as mai adauga ca profesorii sunt inconstienti de comportamentul lor pentru ca nu-si dau seama ca nu e perioada sovietica cind toti erau bursieri si veneau cu capurile aplecate la lectii sa nu comita ceva pt a fi exmatriculati sau trecuti la contract. Dar suntem in perioada cind intradevar nici studentii nu-si dau seama, ca contractul platit de ei (sau parintii lor)(care plateste salariul profesorilor) le da dreptul deplin sa schimbe sistemul in facultate.

 2. se pare ca unii profesori au мания величия..

 3. Azi cumparind cafea de linga intrarea parcarii profesorilor, m-am convins inca odata de ipocrizimea acestor tipi de “dascali”. Spre marea mea mirare, desi o portita era deschisa complet si una doar pe jumatate “dinsa” claxona fara oprire paznicului care se afla in fundul parcarii/100m. Daca eram eu la volanul “astrei” ma strecuram fara probleme, totusi inteleg ca e posibil sa nu fi simtit marimea masinii (care se vede ca era noua), in acest caz era foarte simplu sa faca un mic efort si sa dea un picior acelei portite, ceea ce a si facut cind a inteles ca dupa 30 sec. de claxonat paznicul nu facea nimic decit sa o priveasca ironic. Cu parere de rau majoritatea profesorilor se cred superiori, iar Studentul invata de la ei cum sa fie supus si sa supuna, calitati firesti intr-o societate colectivista. Ai perfecta dreptate cind spui ca studentul e “stapinul” insa chiar si “sindicatul” nostru nu face decit sa se supuna, ce sa mai vb de individuali?

 4. Da da. Acum un an am patit o situatie asemanatoare. Am intrat in lift cu un ceai, la care un profesor imi spune “Ce ai intrat cu borșul in lift?”. La care eu am rs calm “În primul rînd acesta nu este borș, dar ceai, și atîta timp cît nu v-am opărit nu trebuie să vă deranjeze!!!”. Domnul a rămas uimit,însă a ieșit frumușel cu limba după dinși. Morala: chiar dacă sunem mai tineri, nu trebuie să ne lăsăm călcați în picioare de generațiile “inteligente”!

 5. daca de continuat analogia, tu, ca si studentii fata de pedagogi, esti la fel de impotent de a schimba conducerea tarii. A striga multi si tare e usor, a schimba ceva real cere mai mult decat opinie si cuvinte.

 6. Am un mare noroc sa o am drept prietena buna pr profesoara preferata de la facultatea de limbi straine. In repetate rinduri, discutind despre relatia profesoare -studenti de la facultate, am ramas foarte, dar foarte placut surprinsa sa aflu ca o alta profesoara este boicotata serios de o grupa, care declara deschis ca nu doresc sa piarda timpul pentru o persoana, a carui profesionalism este invechit cu vreo 20 ani, care este surda si oarba la tot ce se intimpla in lumea reala, unde curricullum se mai modifica, macar o data in 5 ani. Zic placut surprinsa, pentru ca acum 5 ani am depus eforturi zadarnice de a-mi convinge colegele ca trebuie sa studiem si altceva decit teme de liceu, si trebuie de facut ceva cu toata asta situatie.

 7. Dumitru Slonovschi June 6, 2013 at 06:09

  @Nazilea, trebuie sa fiu de acord. Cum am spus si eu, multi studenti nu au interes sa schimbe situatia din simplu motiv ca nu au interes in studii. Atit timp cit Diploma va fi o necesitate de angajare la lucru nimic nunse va schimba.

 8. Dumitru Slonovschi June 6, 2013 at 06:10

  @lilik, cum credeti de ce se exista acest fenomen?

 9. Interesant lucru se primeste, cica un mare mare profesor vorbeste despre un coleg de breasla acuzand printre altele tot asem-ul, din cauza unei observatii bine venite (asta e etica Dn. Slonovschi, la ASEM j se invata.). Dn. Slonovshi, fitele de mare “maestru cu centura purpurie in marketing” puteti sa le lasati in afara fantanii de unde beti apa (asta asa din vizorul unui umil student). Plus la toate din cate stiu ati fost fecior de profesor in asem si imi greu sa cred ca ati stralucit la ore sau frecventat, asta asa ca obicei moldovenesc ;). Cat tine de calitatea studiilor, la sigur aici a fost aroganta, stil, perfectiune, DVS j sunteti “guru” in marketing, restul profesorilor sunt nimeni pe langa DVS, asta asa din ochii unui umil student iarasi.
  Daca vorbiti astfel despre profesorii din asem, cine sunteti DVS atunci?
  Mai pe scurt, mesajul DVS cred ca a fost scris de potenta unuia care masturbeaza mental, din cauza unui incidet minor, vrand sa demonstreze ce? desteptaciune! nu va cred 😛

 10. Dumitru Slonovschi June 6, 2013 at 14:51

  Multumim. Este si asta o parere, mai putin la subiect, dar este.

 11. cred ca mai bine un “maestru cu centura purpurie in marketing” cu o ceasca de cafea decat doi asa numiti ”profesori” cu un comportament de badaran frustrat care ”educa” generatiile noi.

 12. Trebuie organizat un Flashmob cu cafea in ascensoarele ASEM

 13. Acest blog a provocat o adevarata isterie la catedra respectiva)))))))))))))))) Dar, de fapt, consider ca se face tintar din armasar…. Astfel de situatii pot fi intilnite la fiecare pas, desi, nu pot sa nu fiu de acord cu faptul ca foarte multi profesori (indiferent de institutie) sunt aroganti si isi dau prea multa importanta. Probabil, acesta se intimpla pentru ca ei simt ca au o oarecare “putere” – доминируй властвуй унижай.
  Nu stiu ce ar putea face situatia sa se schimbe radical – este o chestiune de timp si mentalitate.

 14. Dumitru Slonovschi June 7, 2013 at 13:43

  @Eman, ce sa zic, am simtit eu atitudinea colegilor de la ASEM (stiu exact cum a fost prezentat acest caz acolo – sau cum s-au schimbat accentele), ne mai vorbind de mesajul de mai sus (@user), care a avut drept scop doar sa ma injoseasca pe de o parte, si sa-mi faca multe complimente pe de alta parte. Nu cred ca acest articol are de aface anume cu catedra respectiva sau institutia respectiva – in totalitate; si cert NU este atribuit pentru toti profesorii (dupa cum este si scris in articol). Acest caz a stirnit un val de ginduri si idei. Pina la urma, cum spun si altii, nimic TARE grav nu s-a intimplat. Eu mi-am invatat lectia – dimineata vin cu cafea in termos pentru a respecta anumite reguli. In Rome do like Romans. Dar nu poate fi aplicata aceasta regula si la atitudini ne fondate si chiar incorecte!

 15. Mi se pare cam ciudata atitudinea studentilor zilei de azi si o prea mare importanta li se acorda, cred eu. Ba profesorii sunt badarani, boshorogi, prea batrani pentru ai intelege, prea tanar si arogant, insa nu privesc cat sunt ei de perversi si necarturari. Da sunt batrani, au crescut in alta generatie cu alte idei, valori, principii, dar asta nici pe departe nu permite unor “studenti” sa-i insulte, nu uitati ca ei sunt cei care au creat un sistem de invatamant si au pregatit specialisti, si nu voi actualii studenti care vreti sa demonstrati ca oceanul are gauri in apa. Credeti ca daca sunteti in era tehnologiilor avansate si nascuti in cea a fast-food-ului, sunteti cu un cap sau doua deasupra or noile generatii sunt impotente, cum de fapt am citit articolul de mai sus. Da am facut si ASEM si slava Domnului, indiferent de varsta, culoare, religie, am reusit sa inteleg orice profesor si sa ma inteleaga. Iar astia alde slonovschi, eman and co, cu facultati si/sau pasapoarte europene, dar mentalitate de gulag mereu vor cere schimbare de care habar nu au, doar aburi!

 16. pot să zic că la UTM încă e şi mai gravă situaţia, şi des mă cert şi fără sens, pentru că majoritatea colegilor de grupă/an tac. şi cel mai grav e că, poziţia această dominantă a profilor bătrâni o repetă şi cei tineri. şi mai au profesorii o joacă sau nu ştiu cum s-o numesc, să “te futbolească”, să te facă să-ţi pierzi timpul aşteptându-i, pentru tu studentule eşti un nimic şi nu faci nimic altceva decât facultate.
  Părerea mea este că, toate astea sunt consecinţele traumelor psihologice din copilărie/tinereţe: glume de partea colegilor, neîncadrarea în grup etc. Este foarte mult ce poate fi adăugat la tema dată, însă nu cred că poţi schimba multe atunci când din istorie cunoaştem că avem un popor mioritic

Lasă un comentariu