Restart
În urma organizării conferinței Bizpower, am rămas cu impresii contradictorii… Întrucât s-a scurs ceva timp de la finalizarea ediției din 2013, cred că pot veni cu o apreciere mai obiectivă a celor întâmplate, astfel făcând share la succesele obținute și eșecurile înfruntate.
În continuare sunt enumerate unele aspecte care mă pun pe gânduri:
- Abia în anul 2013 în Moldova a fost organizată prima conferință de business;
- Inițiativele de a scoate din umbră specialiștii și experții din diverse domenii sunt rare;
- Lipsesc platformele destinate sharingului de idei, sfaturi și eșecuri;
- Frecvența evenimentelor de Business networking este neînsemnată.
Aparențe
Având la dispoziție circa 20 de talente în oficiu și aproximativ 100 de operatori în teritoriu, am învățat să valorific la maxim potențialul și capacitățile fiecăruia. Cu acest personal numeros, este greu de imaginat un director general făcând monkey work (activitate monotonă ce necesită solicitarea redusă a creierului). În unele weekenduri, însă, nu era nevoie de imaginație, ci de o mână de ajutor la asamblarea invitațiilor, spre exemplu (cutiile cu becuri). Deși nu împărtășesc principiul If you want a thing done well, do it yourself, am avut de suflecat mânecile. Oricum, am fost plăcut surprins să aflu mai multe despre cei din echipa Bizpower – cineva a făcut școala de Pompieri, altcineva rezistă un maraton practic fără pregătire, cineva are o memorie fenomenală și știe DEX-ul pe de rost…
Lecții dureroase
Colaborarea în scopul obținerii unor beneficii reciproce se poate finaliza doar cu beneficiile obținute de o singură parte.
Activarea îndelungată într-un anumit domeniu nu presupune experiență.
Preț
De mai multe ori am fost întrebat despre prețul tichetelor la conferință. Pentru stabilirea costului, Magenta Consulting a efectuat un studiu de măsurare a elasticității prețului care a servit drept reper în stabilirea prețului. Altfel spus, în acest proiect, toate elementele organizatorice au fost ca la carte. Mai este un factor important, Bizpower a fost planificat ca un eveniment grandios, astfel nu putea fi în alt local. O parte considerabilă a prețului l-a fost constituit și costul pentru local.
Interes vs. Risc
Cel mai mare risc și, totodată, provocare a constat în organizarea unui eveniment nou de amploare pentru Moldova. Fiecare risc mi-a trezit în paralel și câte un interes:
- Financiar: Necesitatea de a atinge cifra de 500 de participanți pentru brake even;
- Alegerea speakerilor: Valoare adăugată pentru speakeri, și nu pentru conferință;
- Concept: Interpretarea greșită de către speakeri a conceptului – It’s time to share.
Acum însă, pot spune că există oameni gata să plătească pentru informații valoroase și pentru networking. Or, cu părere de rău, pot spune că au fost speakeri care nu au putut satisface așteptările participanților fie din lipsa dorinței, fie din incapacitate.
În general, cred că noi, Moldovenii, chiar daca avem multe evenimente publice, nu prea suntem obișnuiți cu concepții ale conferințelor de sharing. Să analizam puțin câte evenimente similare cu Bizpower (discursuri inspiraționale și sharing de experiența) au avut loc în ultimii ani? Ted, IT summit, Marketing 360 și… cam atât… Mai sunt evenimente standard care aduna mulți oameni, dar nu în format unde speakerii trebuie într-un timp record să transmită o informație sintetizata. Consider că în următorii 2-3 ani vor fi organizate mai multe evenimente similare și event managementul ca industrie se va consolida.
Se va consolida și înțelegerea de personal branding, adică necesitatea de a audia opiniile experților, a oamenilor de afaceri, antreprenorilor, studenților etc. Va fi în vogă tendința de a ieși cât mai frecvent în public și de a cimenta capacitățile proprii.
Se va realiza și cât de important este să transmiți the big idea, adică să formulezi un discurs cu un mesaj clar.
Criticii
Am fost impresionat de atitudinea participanților care se implicau în discuții atât în workshopuri, cât și la pauza de cafea. Participanții au prins foarte bine ideea de networking – chiar analizam dintr-o parte cum oameni necunoscuți făceau sharing de business carduri cu zâmbete și cu speranțe.
Nu am văzut oameni îngâmfați, atotștiutori, care să-și dea aere…. Cumva mi s-a părut că toți erau dornici să cunoască și dornici să facă parte din acest nou mediu de afaceri, să aparțină acestui climat binevoitor.
130 de zile de organizare
Pentru cei 600 de participanți experiența Bizpower a durat 2 zile. Însă la organizare s-a lucrat mai des peste program, în weekenduri, la înmormântare, în deplasări, din spitale, din aeroporturi, la zile de naștere… etc. Am reușit să realizăm lucrurile pe care ni le-am propus grație planificărilor elaborate mereu cu luarea în considerare a factoruli uman.
Unul dintre indiciile unui eveniment bine organizat este dispoziția calmă a echipei de organizare în ziua evenimentului. Sunt mândru de acele 2 zile în care comportamentul echipei era similar cu cel al participanților la conferință.
Succes
Succesul este considerat o aparență, o iluzie sau o ficțiune insuflată drept realitate. Eu, însă, cred că succesul este proporțional cu așteptările fiecăruia. Ale mele au fost depășite.
Despre poziționarea Bizpower și despre unele sfaturi utile, urmăriți postările ce urmează: