În data de 5-6 februarie a avut loc una din cele mai bune conferințe organizate vreodată în Moldova – Rockit. Conferință plină de spirit tânăr și idei noi, foarte relevantă și autentică perioadei în care ne aflăm. Pentru cei ce nu au fost prezenți, au putut privi, în direct la Realitatea TV si Privesc.eu, videouri, pe care le puteți, cu suguranță privi și acum. Eu, însă, am să scriu, pentru istorie, despre ce a fost prezentarea mea. În scris, și gândurile sunt mai clare.
Cutting Through The Noise
Pentru nimeni nu este o noutate că niciodată nu am fost atât de bombardați cu mesaje de promovare precum suntem acum. În anii 70, zilnic am fi fost supuși la 500 de mesaje publicitare și imagini de brand, astăzi, aproximativ 5000. La final de zi, doar 12 din ele ne impresionează cumva și se memorează. Ce sunt toate restul atunci?! Restul e gălăgie, gălăgie care este irelevantă pentru noi, din mai multe motive, poate nu ne soluționează nici o problemă sau nu sunt targetate corect.
De ce avem gălăgie?
Pentru că noi facem gălăgie. Dacă, vorbim de social media, 95% de ce avem in feed din partea brandurilor este gălăgie. Facem gălăgie pentru că ne pare că este buzz, sau, pentru că ne este frică să nu ne plictisim clienții/fanii. Vom posta imaginea unui arici cu un mesaj de bună dimineața decît să le povestim despre ingredientul x din produsul nostru. Vom face share la un video hazliu, decât să le povestim despre procesul prin care trece un serviciu până să ajungă la ei. Dragi prieteni, specialiști în marketing, dacă celor cărora vă adresați nu le este important și/sau interesant, atunci ei nu sunt clienții voștri sau nu vor cumpăra niciodată de la voi, cât de mult nu ar zâmbi ei cu poze cu arici.
Un brand este construit pe consistență.
Pentru că ne iubim mult produsul propriu, vrem să le spunem cât mai mult potențialilor clienți. Din acest motiv, le povestim TOATE avantajele, pe când consumatorul nostru poate ține minte doar unul, în caz că este relevant. Mai mult ca atât, el trebuie să vadă minim de 7 ori promovat acest avantaj ca să îl memoreze. De, încercați să găsiți acel avantaj, unic, care vă diferențiază de competitori și focusați-vă campaniile de promovare doar pe el.
Nici pâinea nu este pentru toți.
Targetați, targetați și iar targetați clientul vostru. Nu toți sunt clienții dvs și nici măcar nu toate femeile cu vârstă cuprinsă între 35 și 60 de ani. Fiți cât mai specifici și nu uitați că angajații, competitorii, partenerii tot pot forma grupuri țintă. Aveți grijă ca fiecare din aceste grupuri țintă să recepționeze mesajul relevant acestora.
Se zice că în perioada Social Media, să creezi un brand este mult mai simplu, dat fiind accesul la intrumente gratuite sau care pot atinge întreaga lume. Eu cred ca, anume datorită acestor instrumente, este mult mai greu. Ca mesajul nostru să ajungă la potențialul nostru client, trebuie să se facă auzit. Dar e prea multă gălăgie, și se va face auzit nu cel ce strigă mai tare (bugete mai mari, paid ads, etc.) dar cel care încetează să facă gălăgie, respectul timpul ascultătorului, și trece direct la temă.