Pisicile în publicitate rezolvă orice problemă de promovare. Și… uneori aduc milioane.
Вам еще не нравятся кошки? Тогда мы идём к Вам!
Pisicile demult au cucerit lumea. Inclusiv și marketingul. Eu în genere cred că un specialist în marketing adevărat are neapărat acasă și o mâță. Noi, de exemplu, avem două. Pentru că suntem doi profesioniști și fiecare cu mâța lui.
Prima dată, gândul despre efectul magic al pisicilor asupra vânzărilor mi-a venit în Istanbul. Pe unde vezi cu ochii, în fiecare local, magazin, chiar și muzeu, printre mese, produse și exponate zărești obligatoriu și neapărat și una sau chiar mai multe pisici. Restaurantele japoneze, ascund câte o pisică din aia care îți dă prietenos din mînă. Să fie acesta secretul de ce turcii sunt cei mai iscusiți comercianți ai lumii?
[bctt tweet=”Iatâ de ce marketingul cu pisici funcționează” username=”dslonovschi”]
Secretul de ce publicitate pufoasă funcționează încă nu a fost luat în serios și cercetat. Dar adevărul e că tot ce conține în sine o pisică, devine imediat viral și vinde. La nivel de milioane de dolari chiar.
Pisicile virtuale la preț de bitcoin – CryptoKitties
La final de 2017 piața a fost invadată de informații despre bitcoin. Iar alături de ele au apărut și CryptoKitties, un joc care implică pisici digitale, construit pe platforma Ethereum blockchain.
Pisicile virtuale se pot reproduce și au un genom distinct. Fiecare are un ADN unic și vine cu atribute diferite (blană, culoare a ochilor, etc.), ceea ce înseamnă că există aproximativ 4 miliarde de pisici posibile care pot fi crescute. CryptoKitties pot fi cumpărate și vândute la licitație, iar ca mijloc de plată sunt folosite criptomonedele. Prețul mediu este de aproximativ 25 USD (în Eter, criptomoneda dezvoltată de Ethereum), dar un număr de CrytoKitties s-au vândut cu zeci de mii de dolari. În spațiul web, se vehiculează sume de peste 6 milioane de dolari într-o săptămână și 15% din traficul companiei producătoare de CryptoKitties. O bună investiție în viitoarea pensie, ce ziceți?
Pisicile nișă – Cats Niche
S-au găsit și specialiști în marketing care au mers mai departe. Ei au creat Cats Niche și își adresează publicitatea iubitorilor de pisici. Care, după părerea lor, sunt în mare parte femei (73% vs. de 27% bărbați). Solitare și nemăritate? 🙂
Publicitatea e realizată pe Instagram și ca în cazul triburilor despre care am vorbit într-un articol anterior, creează o platformă pentru iubitorii de pisici în care își pot împătrăși pasiunea.
Pisicile și programarea
Nu doar Occidentul s-a prins că pisicile vând. O echipă de tineri din Sankt-Petersbourg, cu ajutorul unei pisici au creat un startup de succes. Este vorba de o școală on-line la care ești învățat să programezi, iar exemplele sunt explicate în baz pisicului Keks. El încâlcește codul, el îți dă temele și el te salută cu un Miau călduros în newslettere.
De ce pisicile vând în publicitate?
Mai ales pe Social Media, tot ce conține o pisică e share-uit și redistribuit, aduce click-uri și multe exclamații Mi-mi-mi. Ca să înțelegeți la ce nivel s-a ajuns, compania GoDaddy, specializată pe hosting IT, a creat o campanie Cats with Hats.
De unde această agonie și de ce ea funcționează?
- Nu doar pisicile vând. Tot ce e animăluț pufos, haios și dulce va determina exact aceeași reacție. În general, arată studiile noi oamenii, asociem animalele cu diverse calități – vulpile cu istețimea, bufnițele cu înțelepciunea, câinii cu fidelitatea, elefanții cu memoria, etc – și aceste imagini sunt deseori folosite în logo-urile brandurilor. Pentru că astfel ele sunt mai ușor reținute în memoria consumatorilor.
- Pisicile înseamnă emoții. Pozitive, de tandrețe, veselie, de protecție. Iar aceasta e valuta pe care suntem gata să o plătim pentru produse și servicii în zilele noastre. Noi cumpărăm emoții, nu televizoare, computere, mașini, haine, etc. Pisicile ating instinctele paterne, ascunse în creierul nostru limbic, cel primitiv, care gândește cu inima. Iar acesta e mărul în care toți specialiștii de marketing vor să țintească. Pentru că aceasta înseamnă cumpărături fără a sta prea mult pe gânduri și deseori absolut neîntemeiate.
- Pisicile înseamnă o relație specială. La fel ca și în cazul câinilor, felinele ni se asociază imediat cu prietenia. Cu o ființă isteață, jucăușă, șotioasă, kinestegice, cu efect relaxant care te simt de la poștă când vii seara acasă. În lumea cuvântătoarelor, mai rar dai peste așa tip de prietenie. O investiție numai bună pentru a reda aceste mesaje în 30 de secunde de spot publicitar:
Iar cel mai curios e că pisicile în publicitate au efect și asupra celor care nu neapărat sunt cat lovers. E adevărat?
PS: Pe foto este Fenix, pisoi pe care l-am adoptat și l-as strâns pe bucăți. Acest articol a fost scris cu o pisică tolănită pe tastatură. Pentru că așa le place lor.
Buna ziua,
Va informez ca am intr-o locatie 30 de pisicute,cum putem face ,prezentandu-le in reclame sa obtinem hrana pt, ele,curand o sa am si un ong., nu stiu sunt pisicute ,adunate dintr-un loc de pescuit, unde ramasesera singure pe timpul iernii.Le am din 2016, pana acum le-am tinut din sursele finaciare proprii,,momentan ma descurg greu cu hrana lor,Totusi in reclame cred ca ar merge arata si adevarata viata a lor , cum au trait pana sa ajunga in reclame.Varsta maxima a loer este intre 3 luni si 5 ani.
Cu multa stima,