Tactica companiilor în timp de criză?

Cât de mult nu am polemiza, oricum prima reacție pe care au companiile din Moldova în timp de criză – micșorarea costurilor. Trebuie să economisim pentru a ne adapta mai ușor la ziua de mâine. Eu cred că dacă am ajuns în criză – cum a fost nu va mai fi. Este o realitate care se va schimba mereu.

Regula nr 1 – Stopați tot – dar nu Marketing

Din păcate doar a patra parte din companii investesc mai mult în publicitate în timp de criză. M-am convins recent că anume investiția în marketing și creștere vânzărilor stă la baza ieșirii din criză. Mereu trebuie să motivăm vânzările și consumatorul.

Micșorarea prețului – metoda preferată de adaptare a companiilor din Moldova

Nu știu dacă pot judeca. Probabil vine din dorința de a păstra vânzările și de a fi competitiv. Știm cu toți cât de greu este să micșorezi prețurile, mai ales când importul sau achiziția de materie prima a fost la un anumit preț.

A doua metodă, similară cu cea de sus, este promoția sau oferta. Iarăși, se pare că urgent trebuie de motivat consumatorul să cumpere. De ce nu au făcut asta mai

Nu plătim – e criză

Probabil mulți am auzit acest răspuns. 18% din companii își fac economii prin stoparea plăților către furnizori, dar și mai grav către angajați.

Consultanții sunt apreciați

Eu cred că 9% este destul de mult. Tare mă bucur că secotrul de consultanță crește și are potențial.

Voi ce faceți în timp de criză?

Notă metodologică: datele menționate sunt extrase din studiul național asupra companiilor din Moldova pe un eșantion de 550 companii, în luna Mai 2016.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu