Recent Magenta a publicat un studiu unde se spunea că moldovenii nu prea recunosc că publicitatea îi motivează/influențează să cumpere. Doar, 11% au declarat că au cumpărat în urma publicități văzute. Pe de altă parte, un alt studiu ne spune că 57% din companii din Moldova au investit în ultimul an în publicitatea sa. Undeva este un clash 🙂
Publicitatea on-line – cea mai preferată – 54% din companii
Cumva prima reacție – este și normal, toți sunt on-line iar penetrarea netului este de aproape 70% în Moldova. Oricum, nu neapărat că această metodă este cea mai eficienta, poate fi cea mai accesibilă? Poate publicitatea pe net devine așa de simplă încât companiile o fac singure, intern? Mai grav, oricum, este faptul că unele companii consideră că fac promovare on-line – considerând aceasta o postare în săptămână pe Facebook.
Cât de avansați ne-am considera în era digitală, oricum pliantele sunt pe locul doi. Această metodă de marketing direct încă este înrădăcinată în Moldova.
Situl web, mass-mailing și facebook – cele mai de încredere instrumente de promovare
Când sunt întrebate despre publicitatea on-line, adică metodele folosite – situl web este prima opțiune care le vine companiilor. Conștientizarea necesității sitului este îmbucurătoare, mai ales pentru companiile de web development. Dar, rezultatele studiului, de fapt, ne sugerează ca situl este lansat cu slogan-ul – “cei care au nevoie, sa-l caute”.
De vreo câțiva ani observ că massmailingul crește în Moldova. Liste de adrese email circula de la agenție la agenție, iar oamenii primesc scrisori de la companii despre care nu au auzit. Uităm de permission marketing.
Paginile de pe Facebook, sunt un boom. Toți creează pagini ale companiilor. Mai mult, se investesc resurse în postări o data pe saptamana si campanii de acumulare de like-uri. Ajută sau nu? Nu.
Publicitatea observată de către cetățeni
Pe de altă parte, cetățenii ne spun că TV este sursa de publicitate care este observată cel mai mult, urmată de internet. Trist, mai ales că avem așa penetrare a netului în țară.
Cum promovăm, așa avem!
Notă metodologică: datele menționate sunt extrase din studiul național asupra companiilor din Moldova pe un eșantion de 550 companii, în luna Mai 2016.
[…] Eu sunt tare dezamăgit de segmentarea reclamei după interese și după alte caracteristici. Uneori, reclama targhetată, poate fi mai scump ca cea generalistă. Totul e marketing. […]