Fac cumpărăturile pentru casă la supermarketuri, dar recent, am observat că legumele și fructele de acolo nu sunt întotdeauna cele mai proaspete și nici mare alegere nu este, respectiv am mers de câteva ori la piață, pentru o varietate mai mare.
Există așa un principiu de marketing foarte simplu, pe baza căruia îți poți crea un brand puternic: respectă-ți promisiunea. Un Brand este o promisiune, pe care compania se angajează să o respecte față de consumatorul său. Deci dacă eu promit să fac o cercetare bună, eu trebuie să îmi respect promisiunea, dealtfel clienții mei se vor dezamăgi și vor merge la concurenți. Dar și mai bine este să oferi clientului, chiar și mai mult decât ai promis, acest lucru îl va fideliza.
Între timp la piață…
”_Cumpără de la mine că-s tare bune, dacă nu, mâine mă găsești tot aici!”
Am cumpărat. Nu au fost bune. Mai mult ca atât cutia de căpșune era pe jumătate stricată, iar ulterior le-am aruncat pe toate că miroseau urât. Eu nu am să mai cumpăt de la această doamnă. Dar mă miră faptul că această persoană nu se teme să mă piardă, pentru că până seara va mai găsi muți fraieri ca mine.
”_ Nu cred că ve-i mai găsi așa rodii bune în toată piața, ia uite, ți le pun pe cele mai frumoase!”
Două din trei erau stricate. Acest domn nu doar m-a mințit, dar m-a făcut să mă simt amăgit și lipsit de respect.
Aceștia au mii de vizitatori zilnic. Nu au nevoie de loialitate.
Greșit. De ce acei vânzători de la piață cred că-și pot vinde produsele doar mințind consumatorii?! Evident nu toți. Dar de ce ei nu ar putea să-și formeze un număr de clienți, care vin, cu regularitate, să le cumpere produsele?! De fapt, cei satisfăcuți ar fi clienți fideli, care ulterior ar crea un număr mult mai mare decât cei mințiți. Pentru că…
Noi nu avem răbdare.
Un produs are nevoie de timp pentru a deveni un brand. Un vânzător bun are nevoie de timp ca să devină unul cunoscut și de încredere, însă noi nu avem răbdare. Noi suntem focusați pe câștig de termen scurt, decât de unul pe termen lung. Noi cocolim clientul și-l ”învârtim” să cumpere acum, chiar daca el v-a fi nemulțumit și nu v-a mai veni, decât să-l tratăm cu sinceritate și uneori, în defavoarea noastră, dar cu scopul de a-l fideliza.
Noi vrem acum să ne fie bine. Să ”moară” vecinul de ciudă.
Acest lucru e valabil pentru oricine și orice companie. Aveți grijă de promisiunea și angajamentele pe care vi le asumați față de clienți. Dacă nu sunt atinse, vă pierdeți clienții. Iar bugetul de marketing și toate campaniile au fost zadarnice. Puteți investi enorm în publicitate, dar dacă nu vă țineți de promisiunea față de clinet, degeaba investiți. Țineți minte acest instrument simplu de marketing, de a fi ceea ce promiți.