Inovația, ca instrument de poziționare.

Se vorbește acum tare mult despre inovații. Concept, care după mine, este înțeles, de unii, greșit. Inovația nu este invenție. A inova presupune a face ceva diferit de până acum, dar nu și nou ca și concept al produsului sau serviciului. Google este o inovație. Google nu a inventat transmiterea scrisorilor, Google ne permite acum să trimitem aceleași scrisori în câteva secunde, în comparație cu poșta tradiționala. Amazon este o inovație. Amazon nu a inventat cumpăratul cărților, Amazon a schimbat modul sau procesul de cumpărare. Ca rezultat, invenția, precum vedem și în exemplele de mai sus, are rolul de a îmbunătăți un anumit proces, pe care acum, deja îl facem diferit, mai ușor, mai rapid, mai bine, etc. din acest motiv acesta și are succes.

Inovația în marketing

În marketing, cele mai bune produse sunt cele inovatoarea, pentru ca asta ne permite mai ușor să le vindem, mai ușor să le promovăm și, evident, sunt și mai profitabile.

Un astfel brand inovator am descoperit recent în Italia. Brandul “O bag“, lansat în 2009, a reușit până în prezent să se extindă în 40 de țări cu câteva sute de magazine. “O bag” vinde accesorii: genți, ceasuri și ochelari.

O bag însă vinde diferit. Fiecare client poate veni în magazin și isi pot crea singuri accesoriul dorit. Pot construi geanta după plac, asortând diferite carcase colorate cu diferite tipuri de torți, își pot alege culoarea brățării ceasurilor și ceasul de design diferit, iar rama ochelarilor sta departe de lentile, pentru a fi asortate după placul clientului. Materialul utilizat de “O bag” este diferit, un fel se cauciuc, care presupun ca nu se rupe și nu se deteriorează în timp foarte ușor.

Avantajele interacțiunii cu produsul

Cum am scris anterior, este important sa abordam individual fiecare consumator, sau personalizare în masa. Inovația celor de la “O bag” este în interacțiune. Ei oferă clienților să interacționeaze cu produsul acestuia și să se simtă chiar și un fel de designer, iar rezultatul este mândria propriei creații, ceea ce porți și cu mai mult drag.

  • Customizare – chiar dacă elementele sunt produse în masă, industrial, consumatorul obține un accesoriu unic, cu probabilitate mică de repetare. Mai mult, pe loc în magazin își creează produsul dorit.
  • Accentuarea spiritului de design – fiecare consumator este flatat de capacitățile sale de design, în așa fel făcândul să se simtă special.
  • Istroie care fiecare poate sa o transmită – după așa interacțiune, majoritatea consumatorilor o sa promoveze aceste produse, deoarece se identifică cu ele. În așa fel se va mări NPS-ul (Net Promoter Score).
  • Viață mai lungă a produsului – orice element din accesorii poate fi ușor înlocuit sau schimbat dacă consumatorul se plictisește.

Eu cred că inovațiile sunt posibile în majoritatea cazurilor. Sunt adept la strategia Blue Ocean, care îți permite să extinzi piața, mai înțelept decât să lupți cu concurența.

Nu inventați produse noi. Inovați.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu