Am menționat despre spoturile emoționale și în alte articole, însă acum am hotărât să le dedic unul întreg, pentru că sunt așa de ”Awwww…”. Am observat o întreagă tendință pe piața locală de a scoate spoturi publicitare cât mai faine, cât mai haioase, și cât mai dulci, ca să vrei să le vezi iar și iar și să nu te plictisești.
Ce se întâmplă de fapt?! Agențiile de publicitate parcă ar lupta între ele și s-ar măsura cu creativitate. A fi creativ, este un apogeu spre care tinde fiecare din ele. Să mă înțelegeți corect, a fi creativ este un avantaj foarte mare, dar volumul de creativitate trebuie canalizat în direcția necesară.
Scopul primordial a unui spot sau a unei alte metode de promovare, este să-i comunice potențialului consumator, de ce să cumpere produsul X.
De exemplu, dacă luăm un produs generic, să-i zicem pâine, apă, zahăr etc., este relativ simplu să creezi unui brand nou pe piața de pâine un spot emoțional și dulce. Dar e mult mai greu să îi găsești o diferențiere față de concurenți, care vând exact acceași pâine. Ar prinde bine niște creativitate aici?! Evident.
The G spot of the consumer’s mind
Un spot emoțional sau haios, nu e suficient să facă pe cineva să cumpere un produs în defavoarea altuia. Cu toate ca poate genera un brand recall foarte bun. Noi suntem ființe irațioanle, dar când vine vorba de a cumpăra ceva, analizăm avantajele raționale, înainte să facem o algere.
După părerea mea, clienții au de pierdut în urma la astfel de spoturi. Ele te fac să te simți bine, dar nu comunică nici un avantaj competitiv al produsului. Luând în cosiderație multitudinea de mesaje promotionale pe care le primește o persoană zilnic, puține sunt remarcate de acesta, respectiv nu scăpați șansa de a-i vinde cu adevărat produsul, decât să-l faceți să zâmbească. E și o irosire de bani. Dar ca să nu fiu negativ, spoturile emotionale își au și ele locul său.
Putem utiliza aceste spoturi:
- Pentru lansare de brand. Dacă e un brand nou pe piață, o istorioară de lansare e binevenită. De fapt nu vinzi produsul încă, doar aduci la cunoștință consumatorului că existați.
- Pentru brand awareness. Sunt companii care sunt foarte vizibile pe piață, care au bugete de marketing și care își permit din când în când să-și mai alinte consumatorul cu un spot de tip „awww”. Însă aceste spoturi sunt neapărat urmate sau se difuzează concomitent cu alte spoturi care vin să spună avantajele directe ale acestui produs față de cel concurent.
- Pentru a te măsura cu creativitate. Menționasem mai sus că asta o fac agențiile, ceea ce e în defavoarea produsului și clientului lor direct. Dar cu siguranță ați auzit de exemplu de Super Bowl Comercials, unde companiile fac acest lucru exact pentru a se masura cu creativitatea. Este cel mai scump timp de emisie si un spot costa milioane, iar acest lux isi permit doar brandurile globale.
Chiar dacă gâdiliți un pic punctul G al consumatorului, nu înseamnă că la cumpărare acesta vă va alege, sunt factori raționali care ar putea fi luați în considerație de potențialul client în procesul de cumpărare. Deci nu uitați să răspundeți la întrebarea de mai sus: ”de ce să vă aleagă produsul vostru și nu al competitorilor?”, și nu uitați, răspunsul nu este prețul sau calitatea, veți avea nevoie de mai multă imaginație și creativitate.