Eye tracking din interes sportiv. Am observat mai multă critică și discuții despre o imagine utilizată pentru promovare pe Social Media în Culise. Am discutat în privat cu Vadim Cușnir despre imagine, concept și strategia probabilă și am decis să dedic câteva zile să fac Eye Tracking. Nu vreau nici să critic și nici să caracterizez creația. Aparent, agențiile de creație se supără…
Cel mai vizibil – pe primul loc
Pe primul loc este elementul de identitate – denumirea plus logo. A atras maximum fixații dar și timp. Poate fi explicat și de faptul că este chiar în centru imaginii și anume acolo se începe analiza când îți atrage atenția ceva. Iar dacă scopul specialistului în marketing a fost brand awarness – atunci este succes.
Vizibilitatea produsului vs alte elemente
Sticla a fost observată, doar că NU în primul rând și a acumulat mai puține fixații comparativ cu ciorapii de pe picioare – sau de fapt picioarele cu ciorapi. Dar depinde care a fost strategia specialistului în marketing. Eu aș fi pus un accent mai mare pe produs, ca în magazin să fie recunoscut imediat. Poate aș fi adăugat contrast de culori mai mare în jurul sticlei, ca atenția să fie furată anume acolo.
Eye tracking – ce am învățat
- Elementul din centrul imaginii, probabil ar putea capta cea mai mare atenție
- Nu plasăm produsul undeva departe de centru, mai ales dacă este de culoare pală fără contrast
- Trebuie să fim atenți cu vreun element foarte contrastant – geanta galbenă – a distras atenția pe o perioadă foarte scurtă și pe de parte nu este importantă
- Sexul vinde, probabil. Aici oricum nu sunt sigur ce a atras atenția – picioarele sau de fapt faptul că ciorapii sunt pestriți. În același timp, “partea moale” a fost observată în ultimul rând
Per general, eu cred că dacă această imagine este ca o postare simpla, fără promovare, ea este reușită. Ea a atras atenția și a ancorat imaginea cu Brand. Dacă imaginea va fi utilizată pentru o campanie plătită de promovare, atunci aș scoate în evidență produsul.
Metodologie – studiul este bazat pe 12 respondenți cu vârsta între 20-40 ani. Durata expunerii la stipul 7 sec. Mulțumesc Magenta Consulting pentru input și ajutor.
PS: Puțin product placement – Coaching personal în Marketing
PPS: Am fost întrebat de către Eugen Boico (după publicarea acestui articol ) despre originalul imaginii testate și am decis să o includ. Dar, la sugestia colegilor am inclus și imaginea originală. Apropo, imaginea originală, de fapt o serie de fotografii tare stilate care au o istorie tare interesanta.