Hidden Champions din Moldova – îi avem?

Hidden Champions (în traducere Campionii Ascunși) e o caracteristică pentru o companie care nu prea este cunoscută, mai des din B2B, dar este un lider într-o anumită regiune, segment, domeniu sau piață. Noi în Moldova avem așa companii?

Moldova fost inclusă pentru prima dată în cercetarea Hidden Champions în Europa Centrală și de Est. Cercetarea este implementată de Bled School of Management și finanțată de către BERD. Magenta Consulting este partener local pentru acest studiu și o facem pro-bono, desigur.

Metodologia Hidden Champions

Metodologia este elaborată de Hermann Simon, este strictă și a fost validată deja în mai multe runde de research. Per general (tare pe scurt), sunt 3 caracteristici pentru un hidden champion:

  • Compania ocupă locul 1 sau 2 în lume și locul 1 pe continentul său (în cazul nostru – Europa – trebuie să fie mai sus de un concurent puternic;
  • Este o companie medie sau mică și încasările ei nu sunt mai mari de 1 miliard USD;
  • Este o companie puțin cunoscută.

Una din motivațiile pentru studiu este de a promova companiile din regiunea noastră, pentru că majoritatea istoriilor de succes sunt din SUA. Dacă ați citit cartea Good to Great – este ceva similar. Prin acest studiu, ne dorim să povestim de ce și cum unele companii devin lideri și, în același timp sunt relativ necunoscute.

Hidden Champions Moldova

După mine, companiile din IT pot dobândi unicitatea cel mai rapid și pot să se încadreze cu ușurință în categoria de Hidden Champions. Deoarece afacerile sunt dependente de online, avantajele unice pot fi implementate foarte rapid și produsele scumpe nu sunt cunoscute publicului larg. Același lucru l-am observat la toate țările din cercetare.

Hidden Champions în Moldova

În Moldova avem cea mai mare problemă, comparativ cu celelalte țări participante în studiu. Avem o listă de companii care a fost sugerată de către BERD. Din păcate, doar una din cele 21 companii sugerate, cât de cât, corespunde la cerințele cercetării și este din domeniul IT. Chiar azi, la workshop, unde participă cele 21 de țări, discutăm cum să adaptăm metodologia.

Am propus 4 companii din Moldova pe care le observ și cred că pot fi considerate ca Hidden Champions din Moldova și încerc să lobez o categorie separată.

Spre exemplu, Lobster-ul de la Voloshin, care este un produs unic în nișa sa – free divers. Tucano ca franciză care a mers internațional – probabil cea mai de succes franciză din Moldova.

Aș vrea să includ și producătorii de vin, dar…

Hidden Champions Bled

Tare vreau să vă rog, dacă cunoașteți companii care provin din Moldova și sunt lideri, să le scrieți mai jos în comentarii. În așa fel, putem să facem Moldova mai cunoscută și putem promova companiile de la noi cu istorii inspiraționale.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu