Marketing în ger. Efectul frigului asupra vânzărilor

Gerul are un efect direct asupra activității de marketing și a vânzărilor. Am mai scris despre weather marketing în trecut. Cercetările ne spun că iarna este sezonul #2 după cheltuieli la cumpărături – 35% vs 52% (vara). Care este motivul – sărbătorile de crăciun și anul nou? Lipsa soarelui și vitaminei D? Depresie când afară tot e sur? Frigul?

Am întrebat de Ana Niculaes, cum afectează venirea iernii psihicul – Fiecare schimbare de anotimp are un impact mai mare sau mai mic asupra noastră. Epuizarea psihică şi fizică, starea de neliniște şi anxietatea pot deveni acute odată cu venirea toamnei, concretizându-se în ceea ce numim “depresie sezonieră“. Cu atât mai mult venirea iernii, când zilele sunt mai scurte şi temperaturile scăzute, contribuie la disconfortul fizic şi psihic. Ceea ce afectează substanțial sunt alți factori precum: programul de lucru excesiv de aglomerat și atmosfera tensionată la serviciu, depravarea corpului de odihna calitativă se de alimentație corespunzătoare, lipsa de activități relaxante și sport, relațiile personale și cele sentimentale tensionate sau despărțiri în această perioadă.

Mai pragmatic:

  • Frigul stimulează vânzările on-line (nu vrem să ieșim în frig), iar vânzările pe on-line cel mai bine influențează cross selling si up-selling.
  • Shoppingul ridică dispoziția și ne dă endorfină suplimentară

Dar știți ce mai este interesant?

  • Gerul descarcă bateriile, consumă carburanți etc
  • Ne blochează într-un anumit loc (Deni surca)
  • Gerul consumă alimentele mai repede, deoarece stai mai mult în casă lângă frigider
  • Statul acasă generat de frig ne face să vedem mai multă publicitate și să fim stimulați mai mult să cumpărăm

Ce facem cu asta?

  • Promovăm produse care încălzesc – sufletul și trupul
  • Lansam campanii și respectiv creație conform timpului de afară (găsim context)
  • Propunem anumite soluții (chiar sfaturi) oportune pentru perioada geroasă

Retailerii din vest ne spun că această iarnă a început foarte bine. Cyber Monday a generat cu 19% mai multe vânzări ca în anul precedent. În câteva zile se vor începe campaniile de Crăciun – și tot așa până primăvara.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu