La noi markEting-u’ nu-i bun.

Cum se face că o bună parte din inițiativele de rebranding nu sunt duse până la capăt? Nu ezităm să promovăm produsele “Made in Moldova”, dar cît de des le folosim? Cîtă încredere avem în ele? Cum putem transforma un brand local în unul cu care să ne mândrim?

Eu imi spăl părul cu șampon Viorica.

Tu îți speli părul cu șampon Viorica.

El/Ea își spală părul cu șampon Viorica.

Noi ne spălăm părul cu șampon Viorica.

Voi vă spălați părul cu șampon Viorica.

Ei/Ele își spală părul cu șampon Viorica.

Această declinare o s­o auziți foarte rar. Viorica is not cool. Așa precum Ionel sau nici chiar Giovanni (redenumit pentru italieni) nu va intra foarte ușor in vocabularul bărbaților, iar și mai greu în garderoba acestora. Aceste branduri urmează cu sfințenie regula de aur a marketingului moldovenesc: calitate la preț accesibil. (Evil laugh)

Efectul de marketing – Viorica și Ionel

Recent, noi am cumpărat acasă 4 produse de la Viorica, brandul Cosmeplant, un șampon, un balsam de păr, gel de duș și o cremă de mâini, toate au costat aproximativ 110 MDL, in total. Probabil cele mai ieftine, pe care le­-am utilizat vreodată. In același timp, am rămas incantat de efectul lor, mirosul extractului de plante naturale si gama lor, si da, si bărbaților tot le place un miros plăcut a gelului de duș :). A fost descoperirea lunii Aprilie.

De ce atunci noi (la nivel național) nu folosim Viorica?

  1. Numele. “Eu folosesc Dove” vs. “Eu mi­-am luat un șampon Viorica”? Am înțeles, da?
  1. Prețul. Așa-­i markEtingul și vor să ne amăgească. Psihologic credem că mai scump e mai bun. Nu ni se asociază nouă un produs din plante naturale fără parabeni cu 30 lei. Nu poate fi – atunci când un brand cu un produs similar îl vinde minim de 5-10 ori mai scump.
  1. Moldova nu poate să facă așa ceva. Unii nu au încredere în produsele autohtone. “Noi nu suntem suficient de buni, precum americanii, europenii, iată ei eu tehnologii moderne, da noi ce avem?”

Ce putem face la nivel de marketing?

Foarte mult timp credeam ca Viorica trebuie sa își schimbe numele și să regândească strategia de prețuri. Azi, scriind acest articol, cred că trebuie să schimbe strategia de marketing.

Viorica are niște produse geniale. Are know-how. Tehnologii. Plante din Moldova, încă ecologic pure. Iar noile tendințe consumeriste, trec de la branduri inetrnaționale, la cele locale, la susținerea producătorilor autohtoni, și mai ales la produsele care au un conținut natural înalt.

Eu vreau să folosesc gel de duș Viorica.

Unde-i marketing-ul?

Viorica are un brand Cosmeplant, care încearcă să promoveze produse din plante moldovenești. Nu am văzut însă activitate de promovare intensă. Pagina Viorica Cosmetics este una generală pentru întreaga companie, are un număr relativ mic de fani, iar brandul Cosmeplant este prezentat într-un album de fotografii cu scurtă descriere și un video. Design-ul afișelor de promovare este de prost gust. Și nimic rafinat, precum e mirosul de floare de tei a gelului de duș. Au apărut magazine corporative prin oraș, dar cît timp o să reziste ele fără consumatori care sunt atrași de publicitate.

Cui îi vinde Viorica produsele sale?

Chiar și cei care sunt targetul Vioricăi (presupun că sunt un segment mai democrat), plătesc mai mult dar își cumpăra un Dove. Există însă un segment mic de piață care vor sa poarte/folosească tot ce este autentic si nu neapărat trendy. Ei sunt oamenii care citesc despre un produs înainte de a­l cumpăra, citesc compozitia și, cel mai important, o inteleg, au grija de ei și nu folosesc tot ce este la modă. Acești oameni pot deveni brand ambassadors al produselor Cosmeplant, dacă Viorica i-ar targeta corect. Și mai sunt cei, care vor folosi ceea ce nu e trendy, dar așa se vor diferenția, pentru brandul lor personal. Eu cu mândrie spun că port costum Ionel, și nu îmi este rușine de acest lucru, din contra, simt chiar un fel de plăcere de la mirarea celor care aud acest lucru.

Solidaritate economică.

Un trend mai mare, este de a susține producatorul autohton. Mai avem până ajungem la o solidaritate economică cu care ne putem mândri. Însă foarte mult oameni, mai ales generațiile tinere, vor să susțină producătorii autohtoni. Ei preferă un produs creat în Moldova, decât unul din China sub brand american, dar cu condiția că brandurile moldovenești se mai cizelează la nivel de design.

Vreau să testați un produs Viorica și să îmi spuneți cu mândrie, că e cu nimic mai rău decât unul francez, chiar mai natural.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu