Valori – ce cuvânt frumos.

Dacă tot vorbisem despre dispariția promovării în varianta clasică, atunci vom avea nevoie de mai mulți brand ambassadors. Cine pot fi primii convertiți dacă nu angajații?! Ei sunt cel mai aproape și înțeleg cel mai bine produsul și avantajele acestuia. Dar, de ce ei ar promova compania in care muncesc? Ce au angajații cu profitul companiei sau mărirea vânzărilor?

Companiile depun foarte mult efort să creeze angajaților condiții de lucru bune și, evident, un salariu motivant, dacă este posibil. Companiile mai organizează team-buildinguri, activități CSR de grup, diferite metode de motivare a angajaților etc. Dar acest lucru nu este suficient. Mulți din noi, oricum, se trezesc dimineață cu cea mai mare ne-dorință de a merge la serviciu, dar trebuie, avem nevoie de un salariu la sfârșit de lună.

Angajații sunt ambasadorii brandului nostru?

Poate, dar nu cei mai buni. Ei vor recomanda produsul sau serviciul cuiva atunci când vor fi întrebați. Însă ei nu vor povesti cu cea mai mare pasiune prietenilor de noul produs, sau o promoție ce are loc și de ce ar trebui să cumpere anume acest produs/serviciu.

Oamenii trebuie să aibă valori și viziune comună cu compania.

Angajații pleacă mai greu de la o companie a cărei viziune și valori sunt similare cu ale sale personale. Dar cele mai deseori, companiile, care au valori și viziune, le prezintă angajaților sub formă de slide în PowerPoint și atât. Iar acest lucru nu este suficient pentru a face ca un angajat să se alinieze acestora.

Cum aducem angajatul în vârful piramidei lui Maslow?

  1. Ele trebuiesc create împreună cu angajații. Atunci când angajații iau parte la crearea viziunii și a valorilor companiei, ei își asumă mult mai mult responsabilitatea de a lucra pentru viziunea companiei, trăind valorile acesteia. Dacă angajații au fost angajați după crearea acestora, e bine ca să fie întrebați dacă sunt de acord cu ele și ce aș sugera sau schimba.
  1. Valorile trebuiesc trăite și reamintite angajaților. Companiile, pe lângă faptul că au aceste valori, trebuie să le trăiască zilnic, prin cele mai mici acțiuni. De exemplu avem valoarea de a ocroti mediul înconjurător? Atunci în veceul din oficiu, putem pune un reminder să folosim doar un șervețel de hârtie când ne ștergem mâinile, pentru că am hotărât cu toții, că v-om acționa doar spre binele mediulul înconjurător.
  1. Valorile și viziunea se pot schimba. Nu cred că există o valoare mai bună ca altă valoare, și probabil nici nu putem să le trăim pe toate o dată. Însă atunci când faceți o evaluare la fiecare semestru, jumătate de an sau sfârșit de an, evaluați și valorile voastre. Le-ați trăit pe toate? Când? Cum? Dacă nu o trăiți poate nu se potrivește companiei dvs? Poate le modificați? Viziunea spre care tindeți a rămas aceași?

Niciodată nu este timp pentru astfel de lucruri, pentru că avem proiecte, deadline-uri, clienți mulți, etc. Dar voi cu ce companiei ați lucra? Eu aș lucra cu una care are valori și viziune, și unde fiecare angajat știe de acest lucru și are angajamentul să trăiască valorile companie și viziunea sa, pentru că, chiar el a luat parte la crearea lor.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu