The end of marketing as we know it – curând vom fi toți marketeri.

Eu cred ca era marketingului e pe sfârșite. Ma veți contra, deoarece acum exista cele mai multe agenții de comunicare si marketing, ateliere de producție a spoturilor TV, metode de promovare accesibile, se fac cele mai multe campanii de marketing, si fiecare din noi suntem supuși zilnic a sute de mesaje care încearcă sa ne convingă sa cumpăram un anumit produs.

Ma întreb cat o sa mai suporte acest lucru un consumator obișnuit?! Mie mi se pare ca răbdarea lui se va epuiza. Voi ce credeți?

Marketingul va evolua de la forma lui actuala.

Nu ne vom mai promova prin spoturi, bannere, billboarduri, etc. Sau cel puțin asta o vor face companiile mari, care vor avea suficienți bani sa plătească pentru un spot de 10 secunde, la posturile TV al căror timp de reclamă va constitui 30 secunde zilnic, pentru a nu obosi telespectatorul. Si chiar on-line, tot mai putin.

Dupa mine, metoda care va rămâne va fi cea de word of mouth (din gura în gura) care va fi de fapt on-line word of mouth, recenzii si recomandari.

WoM, recenzii, recomandari.

În momentul în care internetul penetrează întregul glob, oamenii vor înceta sa mai creadă in reclamă. Fiind intr-un magazin, si dorind sa cumpere ceva, ei imediat vor tapa la smartphoneul sau numele produsului si va căuta recenzii. Pe cine vor crede? Pe cei din spotul publicitar sau pe un consumator din orașul vecin care deja a si testat produsul. Sau cum se întâmpla deja, cineva are nevoie de un produs/serviciu, își întreabă prietenii on-line si e garantat ca cineva va recomanda un produs/serviciu deja testat in care poți avea incredere.

Ce se va întâmpla pe cealaltă baricada? Companiile vor depune mai mult efort in crearea unui produs veritabil. Pentru a strânge recenzii pozitive. Bugetele de marketing vor fi îndreptate spre a inova si a crea produse/servicii, despre care se merita de discutat si scris on-line.

Dar poate fi si mai avansat. Ai luat produsul in mana iar ochelarii Smart îți afișează imediat componenta produsului, avantajele si dezavantajele si ce spun cei care l-au utilizat/consumat. Apoi noi luam singuri o decizie, in funcție de necesitatea noastră.

Produsele bune v-or supraviețui, cele rele nu, dar asta e un lucru pozitiv.

Toți vor avea de câștigat, înafară de cei ce trăiesc din publicitate. Ei vor trebui sa regândească modelul sau de business pentru a fi profitabil.

De fapt, word of mouth on-line se întâmpla demult, acum, este vorba doar de timp, când celelalte metode vor dispărea.

Posted by Dumitru Slonovschi

  1. […] tot vorbisem despre dispariția promovării în varianta clasică, atunci vom avea nevoie de mai mulți brand ambassadors. Cine pot fi primii convertiți dacă nu […]

Lasă un comentariu