Mobimall – pot trăi moldovenii sub un acoperiș?

Acum recent a fost inaugurat Mobimall, un spațiu comercial de circa 15.000 m2 care găzduiește 20 de mărci autohtone de mobilă. Acest mall spațios, administrat de Uniunea Producătorilor de Mobilă, este la 3 minute de oraș, chiar la marginea drumului. Iar la realizarea ideii a pus umărul său puternic și proiectul CEED II al USAID.

Ce șanse are un astfel de proiect la noi? Consider că această idee este curajoasă, dar și prematură pentru piața noastră. Partea teoretică a conceptului de Mall, de a aduna sub un acoperiș majoritatea producătorilor locali, este foarte bine gândită. În același timp are potențial de a educa consumatorii și chiar producătorii. Ultimii vor fi nevoiți să caute avantaje competitive, respectiv să aducă valoare la tot ceea ce fac. Consumatorul, la rândul său, printr-o singură vizită la magazin, reușește să scaneze toata oferta autohtonă de mobilă.

Merchandising. Plimbarea prin magazin e plăcută – spațiu mult, iluminare puternică (nu simți depresia din alte magazine de mobilă din cauza obscurității), poduri înalte, scări comode, produsele organizate logic  în dependență de producător și numai după aceasta, conform destinației. Iar aici imediat apare întrebarea. Ce este mai important, să găsești toate produsele aranjate după scopul utilizării sau după marcă?

Din punct de vedere al consumatorului, mai comod ar fi să alegi un anumit produs conform destinației, comparându-l cu alte zece din apropiere, fără a atrage atenție la producător. Sau, cel puțin, numai după ce un obiect de mobilier ți-a atras cu adevărat atenția.

Consumatorii locali încă nu apreciază mobila autohtonă după marcă. De cele mai multe ori, ea este apreciată doar pentru un preț mai redus și un termen de livrare mai rapid.  Iar aceasta, mai ales din cauza că sunt deprinși să procure mobilă personalizată, la comandă.  Adesea, chiar daca ar putea găsi obiecte  gata executate, ce le-ar conveni după gust și preț. Sunt câteva motive: caracteristica culturală de a fi mai originali, cel puțin așa cred mulți, și prețul relativ mic pentru mobilă la comandă  – în alte țări 1 cm în plus schimbă tot procesul tehnologic și costul.

Importanța mărcii apare în mintea consumatorului însă la alegerea mobilei de import, care e percepută a fi mai calitativă, drăguță și funcțională. Dar și atunci nu e identificată printr-o denumire în sine, ci mai degrabă după țara de origine (germană, italiană, chinezească, poloneză, etc.) Probabil că anume această schimbare de opinie și-a și propus-o Mobimoll creând zone pentru fiecare producător separat – să contribuie la vizibilitatea și memorabilitatea mărcilor, dar și să obișnuiască puțin câte puțin consumatorul local cu obiecte de mobilier gata executate.

Mobimall.md. Promovarea noului centru de mobilă e susținută și online de un site dedicat. Acesta ar trebui să preia rolul de informare, inițiere a unei noi comunități, educare a gustului dar și a calității. Ceea ce vedem ca identitate vizuală este logo-ul Mobimall-ului, adresa, susținătorul și producătorii participanți în proiect. Link-urile către site-urile producătorilor ne permit să vedem gama de produse și cumva să identificăm fiecare marcă. Dar, într-o industrie unde design-ul stă pe primul loc, este păcat ca site-ul producătorului să fie de nota șapte.

Va deveni Mobimall familia mobilei?  Sunt foarte curios care va fi strategia Mobimall și următorii pași. Teoretic, mall-ul trebuie să preia rolul părintesc pentru companiile care sunt prezente în magazin. Să investească în educația acestora, aici mă refer la calitate și tendințe, în promovarea prin campanii și nu numai pentru a atrage cumpărătorii și în menținerea unei relații cât se poate de bune între producători. Sper că acest proiect nu se va limita doar la oferirea unui acoperiș comun pentru brandurile autohtone, deși și aceasta e deja foarte mult.

Reacția consumatorilor. Acum, să sperăm că și consumatorii, care adesea pentru a alege mobilă sunt nevoiți să viziteze circa 8 locuri,  vor găsi tot ce au nevoie la Mobimall și nu vor transforma acest centru într-un punct de comandă pentru mobilă personalizată.

La final, vreau să laud acest proiect mai ales că a fost făcut ca la carte – cu cercetarea consumatorului și a industriei, grupuri de lucru și expertiză internațională. Să vedem cum va fi implementarea.

Eu o sa merg să caut mobilă la Mobimall.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu