Personalizăm în masă – postmodern marketing

Noi suntem obişnuiţi, de obicei, să cumpărăm ceea ce a fost produs, în mare parte, în masă, acelaşi telefon mobil, laptop, haine, mâncare, etc., pentru că asta avem pe piaţă. La rândul lor, companiile, preferă să producă în masă (Mass Production) din mai multe motive, costuri, procese standardizate, mai puţină bătaie de cap cu capriciile consumatorilor, producere mai mare, etc.

Dar ce ziceţi de Personalizare în masă (Mass Customization)?! Mass Customization ne permite să avem aceleaşi costuri, procese standardizate şi producerea în cantităţi mari şi presupune un proces care combină elementele producerii în masă cu elemente personalizate.

Ce înseamnă acest lucru? Având elementele de bază a unui produs în mai multe variante, noi oferim posibilitatea consumatorului să-şi asambleze produsul final aşa cum şi-l doreşte acesta. El îşi poate alege culoarea, anumite proprietăţi în dependenţă de produs, şi oricare opţiuni oferite acestuia. Chiar şi un producător în masă de maşini cum este BMW afirmă deja că nu mai produce 2 maşini identice. Respectiv având toate componentele, care sunt un rezultat al producţiei în masă şi oferind consumatorului alegerea în asamblare, ne alegem cu mass customization. No magic.

În era pre-tehnologiilor informaţionale avansate, acest lucru oricum era dificil de realizat. Levi Strauss este cel care a introdus mass customization pentru prima dată în 1994 prin campania sa „Original Spin”. Clienţilor li se luau toate măsurile necesare în magazinele Levi’s, se transmiteau în mod electronic datele la fabrică, iar blugii personalizaţi erau trimişi clientului acasă prin poştă. Un proces nu atât de simplu oricum. Însă câtă satisfacţie de la blugii făcuţi anume pentru tine.

Acum, tehnologiile informaţionale avansate permit mass customuzation intr-un mod mult mai eficient şi rapid. Un exemplu bun pentru mine, ar fi cei de la Ray Ban, producătorii de ochelari.

some_text

Detalii aici sau aici.

Iţi poţi personaliza proprii ochelari prin culoare, forma ochelarilor, mărimea, lentile şi chiar grava ceva pe ramă.

Ce înseamnă Mass Customization pentru consumatori?

Satisfacţie în urma implicării acestuia în proces sau user experience. Atunci cân noi singuri contribuim la propriul produs, apare cumva mândria de sine că am fost noi designerii produsului.

Unicitatea produsului are o valoare mare pentru consumator. Faptul că ceea ce cumpără nu mai are nimeni sau un număr limitat de persoane, este un avantaj competitiv.

Ce înseamnă Mass Customization pentru companii?

Profit mai mare. Chiar dacă costurile în unele cazuri pot creşte, consumatorii sunt gata să plătească mai mult pentru acea satisfacţie şi unicitate descrisă mai sus.

PR pentru produs. Clienţii produsului lăudându-şi propria implicare şi design, vor promova produsul respectiv.

Mass Customiaztion nu poate fi implementat la unele produse, sau poate fi mult mai greu, însă vă recomand să citiţi în continuare un articol scris de cei de la Mckinsey: care arată cum poate fi implementat Mass Customization în foarte multe industrii.

 

Posted by Dumitru Slonovschi

  1. Tare relevant articol, mi-ati dat o idee foarte buna pentru compania mea. Va multumesc 🙂

  2. […] am scris anterior, este important sa abordam individual fiecare consumator, personalizare în masa. Inovația celor […]

Lasă un comentariu