Noi cu toţi cunoaştem despre noţiunea de CSR sau Responsabilitate Socială Corporativă, iar companiile utilizează acest instrument destul de des pentru a promova o imagine pozitivă a acestora, o imagine de companie căreia îi pasă de anumite probleme sociale cu care se confruntă o anumită ţară şi nu doar să îşi vândă produsele.
Acest instrument are o percepţie şi pozitivă şi una negativă din partea consumatorilor. El este adesea criticat, chiar dacă are un impact pozitiv, companiile totuşi îl folosesc în scopuri de promovare şi PR sau să domolească efectul vreunui incident negativ.
Până şi site-urile porno pot face CSR. Dacă priveşti 100 de videouri pe Pornhub, ei plantează un copac pentru tine. Aşa că cei de la Pornhum urmează să planteze 11,000 de copaci. Faceţi voi calculele.
Dar a apărut un nou concept în ultimii ani, cel de antreprenoriat social, în care întreaga activitate este îndreptată spre soluţionarea anumitor probleme sociale, care cândva erau doar în vizorul organizaţiilor non-profit. Dacă organizaţiile sociale, de obicei, nu au o activitate economică şi folosesc resurse financiare din granturi, donaţii, etc, atunci businessul social îşi autofinanţează activitatea şi reînvesteşte profitul în aceaşi cauză. Business presupune profit, şi este valabil şi în activitatea de antreprenoriat social, cu cât mai mult profit, cu atât mai mult impact.
O companie socială exemplu ar fi Tom’s Shoes. Cumpărând o pereche de papuci de la ei, ei donează o pereche similară, de aici şi USP-ul lor, One for One.
Sau, un alt exemplu mai aproape de noi este Mara Woman, care vinde produse confectionate de doamnele din paturile sociale defavorizate.
Dar ce înseamnă asta în termeni de marketing?
1. PR Oamenii vor să cumpere produse cu impact social. Asta îi face mândri că au contribuit la rezolvarea unei prebleme. Cea ce este foarte bine. Cu cât mai mulţi oameni care ar susţine antreprenoriatul social prin ceea ce cumpără, cu atât putem observa ulterior mai multe schimbări. Odată achiziţionat un anumit produs, noi ne vom lăuda, pentru că produsul nostru nu e obişnuit, el are o istorie.
2. Produse cu istorii Storytelling-ul este un fel de nou boom în marketing. Toţi vor să vândă produse cu istorii, pentru că ştiu că ar avea vânzări mai multe. Seth Godin spunea că ”toţi marketologii sunt mincinoşi„, ceea ce însemna că dacă produsul tău nu are o istorie, atunci ea trebuie inventată. În cazul antreprenoriatului social, avem conştiinţa curată.
3. Preţul. Preţul, în cazul dat, se stabileşte nu doar pe baza costurilor, sau percepţie, dar valoarea emoţională pe care îl are acest produs. Astfel el poate valora mult mai mult decât un produs similar obişnuit. De aici şi un profit mai mare, respectiv impact social.
Ce ziceţi, poate ne apucăm de antreprenoriat social?!