Rețelele de socializare în Moldova – Intersectarea audiențelor

Adesea primesc întrebări despre Rețelele de socializare în Moldova și intersectarea audiențelor pe on-line. Adică, câți oameni din segmentul meu țintă utilizează și Facebook, și Odnoklassniki, și Instagram. Și, de fapt este bine sau rău că el vede promo și acolo și dincolo, sau poate este o irosire de bani?

Astfel, cu ajutorul colegilor de la Magenta Consulting, am efectuat o cercetare și o analiză mai deosebită a intersecției de segmente în funcție de canalul media, pe on-line.

Deci hai de la început. Rețelele de socializare (statistica despre utilizatori) ne spun câți utilizatori sunt în Moldova, chiar și profilul acestora. Oricum, o analiza comparativă nu putem obține. Adică și cei care folosesc 3 rețele (Facebook, Odnoklassniki, Instagram) și cei care folosesc 2 rețele sau sunt loiali unei singure rețele, oricare ar fi aceasta.

35% dintre moldoveni (sau 70% dintre utilizatorii SM săptămânali) utilizează concomitent două sau mai multe din rețelele de socializare săptămânal.

Circa 40% din populație nu folosesc netul, iar 10% utilizează mai rar de odată pe săptămână. Despre rețele de socializare preferate au fost întrebați acei care navighează pe internet cel puțin săptămânal.

Cea mai mare cotă, 19%, aproape a cincea parte din populație, folosesc și Facebook, și Odnoklassniki. După care, 10% folosesc toate 3 rețele de socializare.

Retelele de socializare din Moldova

9% folosesc doar Odnoklasniki, 6% folosesc doar Facebook și 5% folosesc Facebook și Instagram. Avem și 0.3% care sunt doar pe Instagram.

21% din internauți utilizează cele trei rețele

Aceleași cifre, dar dacă îi excludem pe cei care nu utilizează Internet (41% dintre cei intervievați) sau sunt utilizatori ocazionali (10%), putem analiza care este utilizarea rețelelor de socializare în rândul internauților (așa îi numim noi pe acei care stau pe net cu regularitate).

Facebook și Instagram sunt mai masculine în Moldova?

Straniu sau nu, dar cei care utilizează doar Instagram, sau doar Facebook sunt preponderent bărbați. Cea mai mare diferență pe sexe, o putem observa la Odnoklassniki, publicul loial cuprinde considerabil mai multe femei (63%).

Utilizarea retelelor de socializare dupa sex

Jumătate din cei care utilizează toate 3 rețele sunt până la 25 ani

Și mai interesant este că 86% din cei care utilizează toate 3 rețele sunt până la 35 ani. Cu o distribuție sănătoasă după clopotul lui Gauss sunt utilizatorii de DOAR Facebook. Utilizatorii de DOAR Odnoklassniki sunt cei mai înaintați în vârstă (43% sunt din segmentul 46-65 de ani).

utilizarea retelelor de socializare dupa varsta

Mai mult de jumătate de utilizatori DOAR Facebook și Instagram nu privesc TV

Cei mai activi internauți în social media (care utilizează toate 3 platforme sociale) privesc TNT, Jurnal TV și Canal 3.

O abatere interesantă este observată pentru Prime TV. Utilizatorii de DOAR Odnoklassniki au cest post în top, după care această rețea este în top pentru cei care utilizează doar Facebook și Odnoklassniki.

Cei care utilizează doar Facebook, au în top ProTV, după care Prime și NTV.

Cei care utilizează DOAR Instagram și Facebook au în top ProTV, Canal 3 și Prime.

Posted by Dumitru Slonovschi

  1. Marina Balan June 13, 2019 at 11:26

    Interesant! Eu sunt printre acei 5% care sunt pe FB și Instagram. Doar că nu urmăresc nici-un post TV menționat mai sus.

Lasă un comentariu