Битва Титанов și brandul politic.

* Acest articol nu a fost plătit de niciun partid, nu susține vreunul din ele, este neutru și doar analizează strategiile de marketing ale acestora.

Nimic nu poate fi mai vesel pentru un specialist în marketing decât ”lupta” pentru consumatori și în mintea consumatorilor pentru un loc mai bun a celor mai mari branduri chiar și în Moldova. E interesant să vezi ce face Moldcell vs. Orange vs. Unite, sau Darwin vs. Lumea Laptopurilor vs. Matrix etc, sau Maximum vs. Bomba vs. Alina Electronics, ultimii având niște strategii de promovare tare primitive, bazate doar pe preț.

Însă apogeul satisfacției ”marketologice” vine în perioada alegerilor, când atenția mea la drum scade, pentru că mă tot uit pe geam la toate panourile publicitare, mai mult ca atât, privesc și toate spoturile acestora, dar precizez, în scopuri de cercetare. E un fel de ”adrenalină” a profesiei, ca și într-un joc, unde pierzi sau câștigi, aici e același lucru.

Un candidat este același produs, care trebuie vândut la minim 50% +1 din populația unui oraș sau în cazul unui partid din populația întregii țări, ceea ce e mai mult decât orice brand are. Respectiv este un task mult mai dificil, “dar mai distractiv de urmărit”. Acest candidat – produs, la fel trebuiește promovat și trece prin etapele normale de analiza concurenților, poziționare și diferențiere, marketing relațional – care, în cazul dat este utilizat mult și lucrează bine. Dar să ne focusăm deocamdată pe cei mai vizibili 6 candidați la primăria Chișinăului, analizați ca „produse” a pardidelor politice și care este strategia acestora, din punctul meu de vedere, pentru a crea brandul politic, prin prisma mesajelor lor electorale, adică a sloganelor/ USP (USP – unique selling proposition).

Tind să mai menționez că nu este o cercetare profundă, e o opinie de algător, bazată pe informația care ajuns sau nu la mine, prin intermediul canalelor prin care s-au promovat respectivii candidați, fără mari cercetări suplimentare.

Dorin Chirtoacă – Primarul faptelor concrete.

brandul_politic_chirtoaca

Dorin Chirtoaca

Exită o regulă în crearea unui slogan/USP bun, care spune că orice afirmație trebuie să aibă dovezi sau puncte de credibilitate. Dacă citind sloganul electoral al domnului Chirtoacă, apare întrebarea, ”care fapte?” atunci dacă intrati pe site-ul acestuia, dorinprimar.md, să știți că regula a fost urmată întocmai. Pe site, găsiți o listă de realizări ale sale, care întradevăr, citindu-le, înțelegi de ce își permite să afirme acest lucru. Ideea site-ului e tare bună. Dar, există un ”dar” evident, oare domnul Chirtoacă este perceput ca Primarul faptelor concrete?! Aici, a fost încălcată a doua regulă în crearea unui USP: să se țină cont de percepția față de produs. Dnul Chirtoacă, din păcate, nu a reușit să-și ”vândă” realizările sale pe parcursul activității, majoritatea au fost implementate având un proces destul de anevoios și care a nemulțumit tare mulți oameni. Chirtoacă, a devenit un țap ispășitor pentru tot ce se întâmplă rău în oraș, ceea ce i-a eclipsat realizările, în plus, cuvântul ”concret” îmi zgârâie cumva simțurile abstracte.

Serafim Urecheanu – Gospodarul se întoarce. Lucrurile bune nu se uită.

brandul_politic_urecheanu

Serafim Urecheanu

Bannerul arată bine. Urecheanu parcă zâmbește, dar parca-i și serios, iar cuvântul gospodar este superlativul unui compliment pentru bărbați. Un gospodar – vrea să aibă orice femeie acasă, și o întreagă țară la cârma ei, și dacă ajungi să fii un gospodar, să știi că nu ai trăit o viață în zadar. Căutând ceva informație despre strategia sa, am înțeles că faptele bune despre care vorbește se pare că sunt liniile de troleibuz pe care le-a creat Dnul Urecheanu, respectiv și strategia acestuia este focusată pe problema transportului. E o strategie foarte bună, întradevăr, iei punctul forte și îl promovezi, mai ales că unul din concurenți a avut unele carențe la acest capitol. Doar că o faptă bună nu poate fi suficientă pentru a convinge jumătate de milion de oameni să te voteze. Probabil că noțiunea de gospodar implică mult mai mult decât atât. Marketingul ne spune să fim focusați, să facem un lucru, și să îl facem bine, respectiv experți, doar că dacă ne numim “gospodar”, trebuie să și fim conform aștepărilor, iar noi avem mult mai multe de la acesta.

Monica Babuc – Primarul familiei tale. Mai multe fapte bune pentru Chișinău.

brandul_politic_babuc

Monica Babuc

Mie imi place de Monica Babuc, este o femeie inteligentă și este un candidat bun pentru un ministru al Culturii, post pe care îl și deține. USP-ul ei, in schimb, este unul vag, lipsit de diferențiere față de candidați, sau ce exact înseamnă ”fapte bune”. Nu vreau să fiu învinuit de misoginism, dar Dna Babuc, nu inspiră sau nu se promovează ca acea persoană care va schimba, întradevăr lucrurile spre bine în Chișinău. Un exemplu bun de leadership feminin, este evident, Hillary Clinton, care a reușit să se afirme ca un lider puternic, necătând la aspectul său similar cu cel al dnei Babuc. Mesajul dnei Clinton, apropo, în electorala care urmează este ”Everyday americans need a champion and I want to be that champion.” În politică, poți fi drăguț, dar așteptările sunt altele, și nici pe site-ul dnei Babuc nu am găsit nici un fel de dovezi care m-ar face să înțeleg că întradevăr a pus la cale multe fapte bune, sunt doar apariții la evenimente culturale, iar dacă se vorbește de strategia ei, ea spune așa: “Obiectivul meu este clar și concret: mai puțină politică și mai multe fapte bune! Cunosc adevăratele probleme ale oraşului, pe acelea pe care mulți se prefac că nu le văd, chiar dacă sunt în faţa lor.” Eu nu am înțeles, care este totuși strategia doamnei Babuc de lucru, ca primar?!

Zinaida Greceanîi – Eu voi face ordine în Chișinău.

brandul_politic_greceanii

Pentru mine dna Greceanîi are asemănări cu Angela Merkel, care a reușit să se lanseze în cursă cu un mesaj destul de curajos și chiar puțin arogant. Dna nu zâmbește, probabil, pentru că moldovenii vor un om serios și zâmbetul ar compromite cumva seriozitatea cu care abordează scopul propus. În comparație cu Dna Babuc și ceilalți, dna Greceanîi a făcut probabil cercetari, unde oamenii au spus că sunt nemulțumiți de actuala conducere și așteaptă de la cea ulterioară să facă ordine în tot ce se întâmplă acum. Un slogan tare bun și aș spune că promite exact ce chișinăuenii își doresc acum. Cee ce afirmă și candidatul: Acest slogan a apărut în mod firesc, ca reacţie la dezordinea din oraş şi ca oglindire a doleanţelor majorităţii absolute a alegătorilor din Chişinău. Oamenii vor ca oraşul să fie curat, bine organizat, să avem un buget bine alcătuit, să fie pedepsiţi funcţionarii corupţi, să fie protejate monumentele şi clădirile istorice, să fie interzise construcţiile neautorizate, să fie reparate calitativ drumurile, să funcţioneze corect şi eficient instituţiile municipale. Oamenii vor ordine, şi eu am capacitatea să asigur această ordine, în toate domeniile.” Dna Greceanîi nu numai că are un slogan bine gândit, dar și explică ce exact înseamnă a face ordine în oraș. Un alt punct forte a strategiei sale, sunt videourile care conțin date exacte, deci, candidatul nu doar vorbește vag, dar operează cu statistici, ceea ce îi oferă credibilitate.

Oazu Nantoi

brandingul_politic_nantoi

Oazu Nantoi

Un candidat foarte interesant, ca background, lucru care l-ar diferenția de concurenți. “Dispune de o experienta vasta politica, are o imagine de om integru, foarte bun comunicator.“, l-a mai lăudat Iurie Leanca, dar care la nivel de strategie de promovare, ioc. ”Lupta împotriva corupţiei, reformarea administraţiei Primăriei şi atragerea investiţiilor străine.” – asta e tot ce am găsit la nivel de strategie, care a fost mai des întâlnit, dar nu am găsit un slogan. De fapt, dnul Nantoi a anunțat, cu mândrie, la emisiunea În Profunzime că el nu are niciun billboard, pentru că nu ”acceptă bani murdari” pentru promovare. Păi, domnule Nantoi, ați putea fi, probabil, cel mai bun primar sau probabil aveți o strategie bună, dar dacă nimeni nu știe de ea, s-ar putea să-i utilizați paginile verso ca și maculator. Lucru valabil pentru orice produs, dacă nimeni nu știe de el, cine-l va cumpăra? Când nu există bugete de marketing, există PR-ul, care poate lucra foarte bine, dacă este utilizat corect. Sper că dnul Nantoi face alte acțiuni de promovare alternative.

Vasili Chirtoca – Primul care va reuși. De la vorbe – la fapte!

brandingul_politic_chirtoca

Vasili Chirtoca

Știu puțin despre acest candidat, probabil ca și mulți dintre voi. Asta poate fi un dezavantaj, dar și un avantaj, dacă îl folosești corect. Nimeni nu știe ce ai făcut, respectiv ti-ai putea crea brandul politic pe care ți-l dorești. Dumnealui afirmă că el va fi primul care va reuși, deci îi descalifică pe concurenți, spunând că ei doar promit și nu fac nimic. Nu rau. Domnul Chirtoca are spot electoral și o groază de panouri prin oraș și promovare prin alte canale. Să vedem ce-i va aduce acest lucru.

În comenatarii, aștept și părerile voastre, mai ales despre acei candidați, despre care nu am reușit eu să scriu. Iar la final, vă îndemn să votați cu cel mai bun.

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu