When Sheldon meets the professor…

Professor Jan Erik Vahlne, Professor Claes Alvstam …?! Astăzi m-am simțit exact ca Sheldon Cooper (Big Bang Theory), cînd la recepție i-am întâlnit pe fondatorul teoriei de internaționalizare de la Upsala și respectiv Decanul Facultății de Internationl Business de la Goteborg Graduate Business School, Suedia. Și ei mă țin minte!

În acest an Academy of International Business (AIB) își are întâlnirea anuală la Istanbul. Un eveniment deosebit de important și mare, care se dovedește a fi cea mai mare conferință în domeniul Business-ului Internațional. Participanții sunt din peste 40 de țări, iar domeniile de activitate includ academia, cercetători, business-ul și guvernarea.

Suntem aici pentru a prezenta rezultatele unei cercetări care a durat 3 ani în comun cu colegii din Elveția, Albania, Moldova și Romania. A fost o cercetare asupra modelelor de ascensiune în cariera a celor din middle și top management și profilul acestora. Magenta a fost responsabilă de cercetarea mediului de afaceri din Moldova. Sesiunea de prezentare a rezultatelor va fi peste o zi.

Până atunci … am rămas plăcut surprins de modalitatea prezentărilor – foarte teoretizate dar prezentate într-un fel deosebit atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru politicieni.

La deschidere a vorbit și Muhtar Kent, CEO la Coca Cola, care m-a uimit prin simplitatea și deschiderea sa. A vorbit și despre importanța cercetărilor dar și despre abordarea post-modernă în branding. Brandul nu mai este ceea ce a fost – o promisiune virtuală, care trebuie neparat să fie susținută de calitatea produsului sau a serviciului. Totul se transformă într-o relație complexă – post promisiuni.

În zilele care urmează o sa vorbească și Geert Hofstede, îl țin minte ca visiting lector la Master. O personalitate deosebită care a elaborat un model fundamental, promovat foarte mult și extrem de aplicat în cercetări. Acum, Hofstede merge pe la conferințe și le explică cercetătorilor cum trebuie să fie folosit modelul său cu adevărat.  Să vedem ce ne aduce la această conferință.

Urmează câteva zile pline de cunoștințe, idei noi și networking. Istanbul este un oraș foarte deosebit, cu extreme opuse în tot – nivel de trai, educație, cultură etc. Am mai fost aici și am avut parte de un ghid excepțional, care mi-a explicat și povestit cu mare răbdare totul.

Urmează și alte impresii…

Posted by Dumitru Slonovschi

Lasă un comentariu