În marketing pentru prima dată am citit despre conceptul Triburilor într-o carte de-a lui Seth Godin. Acest concept, după părerea mea, pune capăt școlii vechi a marketing-ului de nișă și inițiază o nouă eră în domeniu.
De ce marketing de nișă nu mai funcționează?
Nișele erau numai bune pentru SEO, optimizarea motoarelor de căutare cu ajutorul cuvintelor-cheie și a link-urilor. Acum, însă, accentele s-au schimbat, din fericire, spre necesitățile umane. Și aici intervine marketingul pentru triburi. În loc să ne adresăm tuturor, grupăm audiența în triburi și organizăm conținutul în așa fel încât să obținem un număr cât mai mare de reacții.
Ce este marketing de trib?
Lumea de azi pare a fi cu totul diferită decât cea care exista cu sute de ani în urmă. De la revoluția industrială până la epoca noastră tehnologică (a 4a revoluție deja?), totul s-a schimbat – stilul de vestimentație, alimentație, accesul la informație, drepturi, valori, viteză de viață, forma de gândire, chiar și fizic arătăm diferit.
Totuși, în ciuda anilor de evoluție, există un numitor comun care a rămas neschimbat, chiar și după secole de creștere: dorința inerentă de a forma și de a aparține unui trib. Dar dacă anterior triburile se formau din necesitatea de a supraviețui, astăzi, acestea se formează în funcție de interesele sociale.
Un trib este un grup de oameni care au o mentalitate comună sau un set comun de obiective. Ceea ce-i diferențiază de ceilalți e felul de a gândi pe care îl împărtășesc.
Tribul vechi de când lumea
În numele onestității, trebuie să recunoaștem că marketingul de trib nu e chiar așa de nou. Companiile mari, cum ar fi DeBeers Jewellery, au cucerit acest concept cu decenii în urmă. DeBeers s-a concentrat asupra așteptărilor tribului-țintă, femeile care visau să se mărite. Astfel, ei au recreat o tradiție veche care a rezonat cu membrii tribului. Poveștile despre dragoni și prinți care salvează prințesele sunt din lumea basmelor, dar ideea de Prinț pe cal alb încă mai e la modă printre fete. Cum transformi un simplu muritor în cavaler demn de mâna unei prințese? Cu un inel cu diamant desigur! Chiar dacă aceasta îl bagă în datorii pe următorii ani de căsnicie J Anume această tactică a funcționat la DeBeers, care chiar și cu scăderea veniturilor în 2012, a înregistrat vânzări de 6,1 miliarde de dolari în acel an.
Cum faci marketing de trib?
În 2 pași:
- Identifică tribul – află cine sunt, ce interese au și ce fac on-line. Citește ceea ce scriu, privește ceea ce îi interesează pe ei, ascultă cum vorbesc și urmărește ce fac. Astfel, vă puteți infiltra în trib cu o ofertă care corespunde ca o mănușă necesităților membrilor săi. Așa cum s-a poziționat DeBeers, de exemplu, ca lider și companie care a impus un standard de cerere în căsătorie.
- Interacționează cu tribul – bloguri, cluburi de interes, grupuri în Facebook care nu te promovează direct, dar lesne se poate numi Brides to be sau Mom to mom, sau Clubul alergătorilor amatori. Secretul constă în utilizarea marketingului de tip pull, când te adresezi direct necesităților consumatorului sau tribului identificat, fără a-i băga pe gât produsul și vânzările. Când îl ajuți să interacționeze cu cei care gândesc ca el, îi ajuți să împărtășească idei, săse simtă parte a unei familii (în cazul că trib sună nu chiar atractiv) fii sigur că va observa cine l-a ajutat să simtă că nu e singurul care gândește într-un anumit fel.
Cel mai evident trib în internetul moldovenesc
După mine, mai exact din observațiile mele personale, cele mai evidente triburi la noi sunt cel al mămicilor de stil nou.
- Au deja o rețea on-line pe care fac schimb de informație și se cunosc între ele
- Sunt interesate de alimentația sănătoasă a copilului
- Fac schimb de cărți de educație armonioasă
- Tații sunt implicați în creșterea copilului
- Nu acceptă violența de nici un fel, nici fizică, nici verbală
- Se interesează de tratamentele naturiste
- Aleg sling, lactație, dedicație totală copilului, cel puțin pentru o perioadă de timp renunțând la serviciu
- Folosesc rețelele sociale pentru a împărtăși experiențe utile.
Acest background poate fi lesne folosit pentru a promova produse și servicii destinate lor. Evident, ai să o dai în bară dacă vii cu oferte de lapte praf sau nașteri prin cezariană. Dar e foarte posibil să fii ascultat dacă vii cu o ofertă de cadou ce include servicii de frumusețe și relaxare în timpul sarcinii sau de recuperare după sarcină.
Ar mai fi tribul adepților de sport – amator: alergat, ciclism, etc, dar acesta nu a prins un contur bine definit pe net. Tu ce triburi identifici la noi și cum ar putea fi folosite acestea în practică?
[…] articolul anterior, scriam despre marketingul de trib – când membrii lui vin singuri la tine, nu au un lider declarat și participă voluntar la […]